BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb rekordon az amerikai államadósság

Barack Obama amerikai elnök az előző választási kampányban azt jelentette be, hogy az Egyesült Államok a felére fogja csökkenteni az államadósságát. Ehelyett azonban ennek az összege jelentősen növekedett.

A demokraták mostani választási kongresszusának kezdetén az amerikai államadósság összege - a pénzügyminisztérium múlt pénteken közzétett adatai szerint - már túlszárnyalta a 16 ezer milliárd dollárt míg Obama 2009-es hivatalba lépésekor ez az összeg 10,6 ezer milliárd dollár volt. Az Irakban és Afganisztánban történt katonai bevetések tartós költségei, valamint a gazdasági és pénzügyi válság következményei elleni harc sokba került az Egyesült Államok kormányának.

Obama 800 milliárd dolláros konjunkturális programot dolgozott ki a gazdaság megtámogatására, de a republikánusok azt vetik az elnök szemére, hogy felelőtlen költségvetési politikájával rekordmagasságba verték fel az államadósságot, annak ellenére, hogy az elnök ígéretet tett az adósság megfelezésére.

A Fox News emlékeztet arra, hogy miközben Kína valóban az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője, Peking a teljes államadósságnak mindössze 8 százalékát birtokolja, az államadósság kétharmada amerikai kézben van. A Fed, a belföldi és külföldi befektetők valamivel több mint 11 ezer milliárd dollárnyi adósságot tartanak a kezükben, míg a szövetségi nyugdíjrendszer és társadalombiztosítási alap 5 ezer milliárd dollárnyi adósságot tudhat a magáénak.

Kína egyébként egy év alatt 1,31 ezer milliárdról 1,16 ezer milliárd dollárra csökkentette amerikai adósságállományát júniusig, Japán csaknem ugyanennyi, 1,12 ezer milliárd dollárnyi amerikai államkötvénnyel rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.