BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszállhat a magyar államadósság, a bóvlinál is lejjebb lökhetnek

A Citigroup közgazdászai szerint a kormány bevétel-oldali intézkedései – terheket rónak a bankokra és a külföldi tulajdonú vállalatokra – negatív hatással vannak a gazdasági növekedésre és emelik az inflációt. A Citi októberi elemzésében kiemeli: a forinteszközök ralija és a költségvetési intézkedések csökkentik az EU/IMF-megállapodás esélyét. A megegyezés hiányában azonban növekszik a további leminősítés kockázata. Magyarország profitál a globális feltörekvő piaci raliból, de a növekedési problémák, a monetáris politika hitelességével kapcsolatos aggodalmak és a költségvetési kockázatok miatt IMF-megállapodás hiányában a helyi eszközök korrekciójára lehet felkészülni.

A kormányzat 2,2 százalékról 2,7-re emelte a GDP-arányos költségvetési deficitet 2013-ra, és új megszorító intézkedéseket jelentett be októberben, válaszul az Európai Bizottság figyelmeztetésére, miszerint megvonhatja a kohéziós forrásokat az országtól (és fenntarthatja a túlzottdeficit-eljárást), ha nem csökken a hiány 3 százalék alá – idézik fel a Citigroup közgazdászai havi elemzésükben.

Az optimista növekedési várakozás és a pénzügyi tranzakciós adó jegybanki kiterjesztésének visszavonása miatt az EU a GDP 2 százalékára rúgó kiigazítást kért. Az új intézkedések a kormány szerint a GDP 2,5 százalékára tehetők, ám a Citigroup elemzői csak 1,5 százalékos egyenlegjavulást látnak. Ugyanakkor az elemzők szerint jövőre így is a GDP 3 százaléka alatt marad a hiány – 2,9 százalék lesz –, de a potenciálisan felmerülő egyszeri kiadások (telekomadóval kapcsolatos eljárás), a lefelé mutató növekedési kockázatok és a választások előtti költségvetés kockázatot jelentenek.

Lassul a növekedés

A Citigroup elemzői csökkentették a növekedési várakozásukat az új, bevételi oldalra koncentráló megszorító intézkedések miatt. Nagyrészt a külföldi tulajdonú nagyvállalatokat sújtják az új adók. Véleményük szerint további kiadáscsökkentések kellenének a strukturális egyenleg javítása érdekében. A bankadót a Citi elemzőinek várakozása szerint 2014-ben felezik, és azután kivezetik, ami lyukat üt a költségvetésbe. A 2013-as GDP-növekedési várakozásukat 0,8 százalékról 0,4-re vágták az elemzők, miközben az infláció 5 százalék fölé kúszhat.

A tranzakciós illeték jegybankra történő kiterjesztésének visszavonása feltétele volt a hiteltárgyalások folytatásának. A fiskális kiigazítás struktúrája azonban nem valószínű, hogy az EU és az IMF támogatja. Emlékezetes, a bankadó felezése elmarad, és a pénzügyi tranzakciós illetéket 1-ről 2 ezrelékre emeli a kormány. Az intézkedések negatív hatással vannak a növekedésre és az adósság fenntarthatóságára.

Optimista szcenárió szerint (1,5 százalékos növekedéssel és 285 forintos euróval) az adósság lassan csökken, pesszimista forgatókönyv szerint (0,5 százalékos bővüléssel és 300 forintos euróval) viszont meredeken emelkedő pályára áll az adósság, és a GDP 100 százalékát célozza meg. Növekedés nélküli forgatókönyvvel az évtized vége felé még meredekebben emelkedhet az adósság pályája.

Várakozásunk szerint a kormány további lépéseket tesz, ha szükséges, hogy elkerüljék a kohéziós források felfüggesztését – írjál az elemzők. Szerintük azok az ösztönzők, amelyek a hitel-megállapodást táplálnák, sokkal gyengébbek jelenleg, ami a meredeken zuhanó finanszírozási költségeknek köszönhető. Ez azt valószínűsíti, hogy a tárgyalások lassan fognak haladni, amíg a piaci környezet támogató lesz.

Az új devizakötvény segíthet

Az új devizakötvény vonzó lehet a háztartások számára és esetleg külföldi forrásokat is bevonhat az adósság finanszírozására, csökkentve a finanszírozási nyomást. Az Államadósság Kezelő Központ új, 3 éves lejáratú euró alapú kötvényeket bocsájt ki a lakosság számára, ami 250 bázisponttal meghaladja az euróövezet inflációját.

A Citigroup megjegyzi, az új lakossági állampapír elérhető lesz külföldi és intézményi befektetőknek is, és a globális hozamvadászat miatt a helyi devizában denominált államkötvények is vonzóak lehetnek a jelenlegi környezetben.

Az MNB tovább vághat

A Magyar Nemzeti Bank külső tagjai folytathatják a 25 bázispontos kamatvágási ciklust (jelenleg 6,5 százalékon áll a ráta) az inflációs aggodalmak ellenére. A külső tagok mindaddig csökkenthetik a kamatot, amíg az euró/forint árfolyam 290-295-ös sáv alatt van és a kereslet erős marad a helyi devizában denominált állampapírok iránt.

A Citigroup elemzői szerint 2012 végére 6 százalékra csökkenhet az alapkamat, de megállhat a kamatvágási ciklus, ha elerősödnek a 2013-as költségvetéssel és az EU/IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos aggodalmak, vagy a globális piacokon korrekció alakul ki, és növekszik a nyomás a helyi eszközökre.

Az IMF-megállapodás nélkül emelkedhet az esélye annak, hogy Magyarországot leminősítsék, vélik a Citigroup elemzői. Emlékezetes, mindhárom nagy hitelminősítő ügynökség a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett „bóvli” kategóriába minősítette le az országot közel egy éve, és negatív kilátást tartanak érvényben.

A Citigroup elemzői úgy látják, a forint felértékelődésére korlátozott tér van a magyar növekedési és hitelességi aggodalmak miatt. Az alapkamat csökkentésével pedig a forint sérülékeny maradhat, ha a globális környezet romlik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.