BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Horror forgatókönyvvel fenyegeti Európát az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) további reformok megvalósítására szólította fel az európai politikusokat. A Tokióban szerdán délelőtt bemutatott "Global Financial Stability Report" szerint a központi bankok már cselekedtek, most a kormányokon a sor, hogy ugyanezt tegyék.

Ha Európa csődöt mond, horror forgatókönyvvel szembesülhet - tűnik ki a jelentésből, amelyet José Vinals, az IMF igazgatója ismertetett. Az euroválság jelenti a fő veszélyt, és a globális pénzügyi stabilitásra nézve jelentkező kockázatok növekedtek az utóbbi hat hónapban, ezért a globális pénzügyi rendszerbe vetett bizalom "igen törékeny" - idézett a Reuters a jelentésből.

Az euróövezet gyengélkedése pedig azt jelenti, hogy az európai bankok valószínűleg 2,8 ezer milliárd dollár összegű eszköztől válnak meg két év alatt azért, hogy csökkentsék kockázati kitettségüket, ez az összeg 200 milliárd dollárral nagyobb, mint hat hónappal ezelőtt prognosztizálták. Ennek bekövetkezte viszont 2013 végére 9 százalékkal csökkentheti a hitelkínálatot Európa perifériáján.

José Vinals szerint Európa bajai tanulsággal kell, hogy szolgáljanak az erősen eladósodott Egyesült Államok és Japán számára, mert a szükséges politikai kiigazítások késlekedése még rosszabb következményeket von maga után. Az IMF szerint az Egyesült Államokban, Európában és Japánban hozott legutóbbi döntések lélegzetvételnyi szünetet teremtettek a válság leküzdésében, de a bizalom még mindig törékeny.

Az IMF jelentés arra is figyelmeztetett, hogy az euróövezetben a tőkemenekülés szakasza következett be. Csupán Spanyolországból egy év alatt a magánbefektetők 296 milliárd dollárt menekítettek ki, emiatt nőttek a kormányok, bankok, vállalatok és polgárok finanszírozási költségei.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.