BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már Orbánék is beletörődtek, hogy munkahelyek tízezrei szűnnek meg

A kormány saját számítása szerint idén 1,1, jövőre 0,9 százalékkal nő a foglalkoztatottság. A jelenlegi adatok szerint ez mintegy 30-35 ezres bővülést jelenthet, miközben Orbán Viktor úgy nyilatkozott: jövőre 95 ezerrel több közmunkás kell. A két dolgot összeolvasva az derül ki, hogy több tízezres leépítéssel számol már a kormány is a "hagyományos" munkahelyeket illetően.

"A foglalkoztatottak száma tekintetében a versenyszféra a kedvezőtlenebb külső és belső feltételek, az európai adósságválság tovagyűrűző hatása következtében még 2013-14-ben is mérsékeltebb bővülést mutat" - így fogalmaz az Európai Uniónak elküldött dokumentum, amelyben a pénteki 397 milliárdos kiigazító csomag is szerepel.

A kormányzati elemzés szerint összességében, nemzetgazdasági szinten 2013-ban 1 százalék közeli, 2014-ben 1,5 százalékos foglalkoztatás-bővülés valószínűsíthető. A hazai foglalkoztatottság tavaly év végén 3 millió 850 ezres szinten volt, azaz átlagosan ennyi embernek volt állása az utolsó negyedévben, október-decemberben. A legfrissebb, nyári adatok szerint ez a szám 3 millió 914 ezer volt. Attól függően, hogy melyik adattal számolunk, 2013-ban mintegy 30-35 ezres bővüléssel számol a kormány, ami önmagában jó eredménynek számítana, azonban ez a közfoglalkoztatással együtt értendő. Márpedig Orbán Viktor kormányfő többször is leszögezte, hogy jövőre 95 ezerrel több közmunkással számolnak. A két tényt összeolvasva tehát kiderül: már a kormány is beletörődni látszik, hogy a közfoglalkoztatottak nélküli foglalkoztatottság több tízezerrel csökkenhet.

Az egy-másfél százalékos bővülés még 4 milliós foglalkoztatottsággal kalkulálva is évi 40-60 ezres növekedést hoz, ami a tíz évre ígért 5-5,5 milliós foglalkoztatottságot igencsak elérhetetlenné teszi: másfél százalékos növekedés mellett mától számolva is tizenöt év kellene, hogy megvalósuljon a terv.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.