BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfordult a trend - Spanyolok mennek Lengyelországba dolgozni

Egyre több fiatal spanyol mérnök és informatikai szakember érkezik Lengyelországba munkát keresni – számol be a Dziennik Gazeta Prawna című lengyel lap. A dél-európai országot ugyanis az EU legmagasabb mértékű munkanélkülisége sújtja, ami miatt a fiatalok akár kevesebb pénzért is hajlandók munkát vállalni Lengyelországban.

Az Eurostat október elején közölt augusztusi adatai szerint a munkaképes korú lakosság negyedének (25,1 százalék) nincs munkája. Különösen a fiatalokat sújtja az állástalanság, a 25 éven aluliak körében ugyanis minden második ember (52,9 százalék) munkanélküli. Emiatt egyre több spanyol fiatal dönt úgy, hogy külföldön keres munkát, és a latin-amerikai, valamint a nyugat-európai országok mellett Lengyelország is igen népszerű célpontnak számít.

A varsói spanyol nagykövetségnek nincsenek konkrét adatai a Lengyelországba érkező munkát kereső spanyolokról, azonban a lengyel cégek beszámolói szerint világosan látszik a trend – írja a Dziennik Gazeta Prawna. „Valójában minden sarkon találkozom spanyolokkal” – mondta a lapnak egy varsói kutatóintézetben tanító spanyol tanár.

„Az európai migráció változatását látjuk. Bár nincsenek konkrét adatok, egyre nagyobb számban érkeznek bevándorlók Lengyelországba az EU nyugat-európai tagállamaiból” – mondta Alex Lazarowicz, a brüsszeli Európai Központ szakértője. A spanyolokon kívül görögök, portugálok és olaszok is érdeklődnek a lengyelországi munkavállalás iránt. A nemzetközi cégek Lengyelországban működő könyvelési és informatikai szolgáltatóközpontjai pedig szívesen látják a nyelveket beszélő fiatalokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.