BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor: ki kell lépni az ördögi körből

Inkább kínálati, semmint keresleti problémák akadályozzák a magyarországi hitelezés beindulását, ezen belül is elsősorban a bankok hitelezési hajlandóságának hiánya okoz gondot - mondta Simor András jegybankelnök a Budapesti Gazdasági Fórumon kedden.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke A bankok és az állam viszonya válságok idején című előadásában elmondta: alapvetően nem a hitelezési képességgel van gond, azaz, hogy nincs forrás, vagy tőkehiány van, hanem a hitelezési készséggel. Alacsony a bankok kockázatvállalási hajlandósága - tette hozzá.

Simor András szerint ki kell lépni abból az ördögi körből, ahol a  bankokra rakódó állami terhek miatt a kamatmarzsok nem csökkennek, emiatt tovább nő a nemteljesítő hitelek aránya, ami miatt a bankok hitelezési képessége tovább romlik, így a növekedés és a költségvetés helyzete is romlik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.