BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU lecsap a hitelminősítőkre - Nem szólalhatnak meg "kéretlenül"

A hitelminősítő ügynökségek államadósság-értékelő tevékenységét korlátozhatják, a befektetők pedig jogot kaphatnak arra, hogy bepereljék a cégeket, ha veszteség éri őket az általuk elkövetett súlyos hibák miatt. A minősítőknek ezen felül ki kell választaniuk évente három napot, amikor saját kezdeményezésükre értékelik a tagállamok adósságkockázatát. Többek között ezt is tartalmazza az a terv, amelyről az Európai Parlament és az EU-elnökséget jelenleg ellátó Ciprus törvényhozói előzetesen megegyeztek.

"Jó eredményt értünk el" - hangoztatta Michel Barnier, az EU pénzügyi szolgáltatásokban illetékes biztosa, aki szerint az egyezménnyel fontos lépést tesznek a pénzügyi stabilitás felé. A Bloomberg szerint az Európai Bizottság jelezte: a keményebb szabályozásra azért van szükség, hogy előmozdítsák a versengést a három nagy hitelminősítő ügynökség: a Fitch, a Moody’s és a Standard and Poor’s között. A szabálytervezetet az EU tagországok kormányainak és a parlamentnek még jóvá kell hagynia.

Ha ez megtörténik, az EU-országok államkötvényeit a jövőben csak évente három, előre meghatározott napon minősíthetik "kéretlenül". Az eredményeket kizárólag az uniós tőzsdék kereskedési időszakán kívül lehetne nyilvánosságra hozni, hogy ezzel kerüljék el az esetleges hektikus reakciókat. Emellett a befektetők lehetőséget kapnának arra, hogy panaszt tegyenek a minősítők ellen és bizonyítottság esetén felelősségre vonhassák a cégeket a hanyagságért. Ennek kapcsán egyébként az EU több korábbi esetre támaszkodhat: egy ausztráliai bíróság a közelmúltban milliós bírsággal sújtotta az S&P-t, mert a cég a legmagasabb besorolást adta kockázatos befektetéseknek. A hitelminősítők támadás esetén általában a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkoztak, egy New York állambeli bírósági ítélet ugyanakkor nemrégiben visszautasította a három óriáscég ilyen típusú érvelését azzal, hogy tényekkel megalapozott véleményről van szó, amelyért helyt kell állnia a hitelminősítőknek.

Szintén a szabályozás egyik érdekes pontja, amely szerint a jövőben egyetlen befektető sem birtokolhatna 5 százaléknál magasabb részesedést a hitelminősítőkből. Ez érzékenyen érinthetné például Warren Buffettet, akinek cége, a Berkshire Hathaway jelenleg a Moody’s 12,5 százalékát tartja kézben.

Az EU nem csinál titkot abból, hogy nagyrészt a hitelminősítőket tartja felelősnek a válságért. 2010 óta ezért szigorúbb szabályok vonatkoznak a cégekre: regisztrálniuk kell és bizonyítaniuk, hogy nem részvényesei azoknak a cégeknek, amelyeket értékelnek.

Eközben elvileg folyik az európai hitelminősítő létrehozásának előkészítése is, bár a függetlenként aposztrofált szervezet indulása egyre távolabbra tolódik. Jelen állás szerint 2016-ban startolhat az intézmény, amelynek finanszírozása továbbra is kérdéses. A Roland Berger tanácsadó cég az idei év elején készített elemzést a tervről, eszerint 300 millió eurós indulótőkére lenne szükség. Január közepén még úgy tűnt, mintegy harminc intézményi befektető szállna be a projektbe, három hónappal később azonban már arról szóltak a laphírek, hogy sem a német, sem a francia nagybankok nem érdeklődnek a minősítő iránt. Berlin pedig eleve kizárt a másik finanszírozási megoldást, nevezetesen, hogy egy állami pénzekből hozzák létre az intézményt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.