BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fémkereskedők: Nem megoldás az államosítás

A szakmai szervezeteknek nem tetszik a fémhulladék-kezelés államosítására vonatkozó elképzelés, és saját javaslatokat készítettek a döntéshozóknak.

Közös közleményben utasítják el a fémhulladék-kezelés területének államosítását, vagy koncessziós rendszerbe vonását a fémkereskedőket tömörítő szakmai szervezetek, amelyek egy sor saját javaslatot dolgoztak ki annak érdekében, hogy érdemben csökkenjen a fémlopások száma Magyarországon.

A Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE), a Fémszövetség, valamint és a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesülete (MFSzE) szerint egyszerre lenne szükség a magánszemélyek által birtokolható fémhulladékok körének és mennyiségének korlátozására, a fémkereskedőkre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésére, valamint a fémekkel kapcsolatos visszaélések nyomozati jogkörének a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak történő átadására.

A fémkereskedelmi engedéllyel rendelkező magyarországi fémhulladék-kezelő vállalkozásokat tömörítő három szakmai szervezet álláspontja egyértelmű: mindent meg kell tenni a fémlopások visszaszorítása érdekében, amelynek legnagyobb károsultjai maguk a fémhulladék-kezelő vállalkozások: telephelyeiken rendszeresek a betörések, s szállítmányaik közúton és vasúton is rendszeres és kedvelt célpontjai a lopásoknak.

Az eltulajdonított fémek jelentős része a nyitott határokon keresztül távozik az országból, a regisztrált fémkereskedők telephelyeit nem érintve.
A kormányzat az illetékes hatóságok, valamint a fémhulladék-kezelő vállalatok és más károsult társaságok – többek között a MÁV és BKV – bevonásával idén tavaszra ki is dolgozott egy javaslatot, amelyet minden érintett támogatott, ám a tervezet végül nem került elfogadásra.

Ennek a javaslatcsomagnak a „leporolását”, elfogadását és következetes végrehajtását szorgalmazzák most a hulladékkezelők – közölte Sárosi Eszter. a HOE ügyvezető igazgatója. A szakmai szervezet vezetője szerint az egyetlen üdvözítő megoldás a jelenlegi szabályozás kiskapuinak bezárásában, valamint az előírások következetes betartatásában, az illegális telepek felszámolásában és az elrettentő erejű bírósági ítéletekben van.

„Ezzel szemben a hulladékkezelő szakma értetlenül áll azok előtt a hírek előtt, amelyek a fémkereskedelem esetleges államosításáról, vagy koncesszióba adásáról szólnak. Ugyanis ez továbbra sem akadályozná meg a bűncselekményeket, s hogy a visszaéléseket elkövetők a feketepiacon, vagy külföldön értékesítsék a lopott fémeket, miközben a legális piaci szereplők egész sorának tevékenységét lehetetlenítené el” – fogalmazott Szlávik Mónika, az MFSzE elnöke.

Az Egyesület elnöke kifejtette: az államosítás, vagy koncesszióba vétel esetén különösen a kisebb fémhulladék-kezelő vállalkozásokat hozná lehetetlen helyzetbe, tevékenységük megszűnése pedig egyszerre járna jelentős számú bejelentett munkahely megszűnésével, valamint az állam adóbevételeinek csökkenésével.

„A magyarországi fémhulladék-kezelők már ma is Európa legszigorúbb fémtörvényének kell megfelelniük, amely sajnos az eredeti problémákra megoldást nem hozott, adminisztrációs, logisztikai és pénzügyi terheket viszont annál inkább. Eközben a fémhulladék-kezelő szakma megítélésének javítása és egy tisztulási folyamat minden komoly vállalkozásnak az érdeke, szigorú, de ésszerű szabályozásra van szükség tehát” – tette hozzá Vitányi Márton, a Fémszövetség szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.