BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit adott a világnak Európa? Hétfőn érkezett a válasz

Az Európai Unió külkereskedelmi mérlege a szolgáltatások körében tavaly 121 milliárd eurós többletet mutatott, ami az egy évvel korábbihoz képest 18 milliárd eurós javulást jelent – derül ki az Eurostat hétfőn közzétett jelentéséből.

Az Európai Unió országai összesen 604 milliárd euró értékben exportáltak, és 483 milliárd euró értékben importáltak szolgáltatásokat a világ többi részébe, illetve a világ többi részéből. Az előbbi 7, az utóbbi 4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi volument.

A legnagyobb, 48 milliárd eurós többletet az „egyéb (üzleti, szakmai és technikai) szolgáltatások” kategóriában könyvelte el az unió, a pénzügyi szolgáltatások 29 milliárd euróval, a számítógép- és információs szolgáltatások 26 milliárd euróval, az építéssel kapcsolatos szolgáltatások 21 milliárd euróval, a biztosítások pedig 7 milliárd euróval járultak hozzá a 2011-es többlethez. Negatív volt az uniós mérleg a royalty és licensz díjak (mínusz 7 milliárd euró) és az utazás kategóriában (mínusz 5 milliárd forint).

2011-ben a szolgáltatások körében az EU minden jelentős külkereskedelmi partnerével többletet ért el, az EFTA-országokkal (Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein) szemben 35 milliárd euró, Oroszországgal szemben 10 milliárd euró, Kínával szemben 8 milliárd euró, Japánnal és Kanadával szemben egyaránt 6 milliárd euró, az USA-val szemben pedig 5 milliárd euró értékben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.