BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi csúcson a fiatalok munkanélküliségi rátája Magyarországon

2012. augusztus–októberben a munkanélküliek létszáma 463 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 10,5 százalékos volt. A férfiak munkanélküliségi rátája az előző évhez képest nem változott, a nőké 0,6 százalékponttal csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A munkanélküliek 463 ezer fős létszáma az egy évvel  korábbinál 1,1 százalékkal volt alacsonyabb, a teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 10,5 százalékos értéke 0,3 százalékponttal csökkent egy év alatt.

2012. augusztus–októberben a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 251 ezer fő volt, lényegében azonos az egy évvel korábbival, munkanélküliségi rátájuk 10,6 százalék. A munkanélküli nők száma 212 ezer fő volt, 8 ezer fővel alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Munkanélküliségi rátájuk 10,4 százalék volt, 0,6 százalékponttal kevesebb az előző év azonos idősszakinál.

A munkanélküliek 20,7 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 30,1 százalékos munkanélküliségi rátája 3,1 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

„A munkanélküliségi ráta hajszálnyival magasabb lett” – mondta Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető közgazdásza emlékeztetett, a korábbi 10,4 százalékról emelkedett a ráta.

„Szezonális hatásokra vezethető vissza a munkanélküliség növekedése” – hangsúlyozta Török Zoltán. „Októberben már a mezőgazdasági munkák és a nyári turistaszezonnal kapcsolatos állások száma csökken” – magyarázta. „Ősszel, a téli hónapokra csúcsosodva van egy emelkedés a rátában, vagyis a következő hónapokban valószínűleg tovább emelkedik a munkanélküliség” – vélte.

Török Zoltán kiemelte: a fiatalok munkanélküliségi rátája először került 30 százalék fölé. „Ez nagyon rossz hír. A fiatalok munkalehetőségei nagyon kedvezőtlenek” – mondta a Raiffeisen elemzője.

A korábbi bérstatisztikákból látszik, hogy a stagnáló piacon a mélyben olyan folyamatok zajlanak, amiknek nem lehet örülni. „A versenyszférában csökken a munkahelyek száma, mindeközben a normál közszféra is leépít. Ennek ellensúlyozására történik a közmunka-programok kibővítése” – mondta Török Zoltán.

Egy év alatt 36 ezerrel kevesebben dolgoznak a versenyszférában, a rendes közszféra létszáma (közmunka nélkül) is csökkent év elejéhez képest, a közmunka-programban viszont több mint 100 ezren dolgoznak – tette hozzá.

Török Zoltán felhívta a figyelmet arra is, hogy a migráció soha nem látott mértékeket ölt, ami jelzi, hogy a hazai munkalehetőségek szűkülnek.

A KSH szerint a 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,4 százalékponttal, 9,4 százalékra, az 55–64 éveseké 1,4 százalékponttal, 7,1 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 47,5 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,6 hónap volt.

2012. október végén 523,0 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, 1,5 százalékkal kevesebb a 2011 azonos időszakában mért értéknél.

2012. augusztus–októberben 3 millió 935 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 71 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Mind a nők, mind a férfiak foglalkoztatási rátája javult.

A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 935 ezer fős létszáma 1,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A növekedésben elsősorban a közfoglalkoztatás kiterjesztése játszott szerepet.

A 15–64 éves foglalkoztatottak száma 3 millió 899 ezerre nőtt. Az adott korcsoportba tartozó népességen belül 58,2 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ami 1,6 százalékpontos emelkedésnek felelt meg. 2012. augusztus–októberben a 15–64 éves férfi népességből 2 millió 93 ezren voltak foglalkoztatottak, 26 ezerrel többen, mint 2011 azonos időszakában. Ezzel a férfiak foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 63,7 százalékra nőtt. A 15–64 éves nők közül 1 millió 806 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, 45 ezerrel többen, mint 2011. augusztus–októberben.  A nők foglalkoztatási rátája 1,7 százalékponttal, 52,9 százalékra emelkedett.

A 15–24 éves foglalkoztatottak létszáma 223 ezer fő volt, a korcsoport foglalkoztatási rátája az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékponttal, 19,3 százalékra emelkedett. Nőtt a legjobb munkavállalási korú 25–54, illetve az idősebb, 55–64 éves foglalkoztatottak száma és aránya is. Ezen korcsoportok foglalkoztatási rátája 1,6, illetve 1,4 százalékponttal, 75,6, illetve 37,8 százalékra emelkedett.

Az NGM szerint jó a trend

A kormányzat eddigi munkaerő-piaci intézkedései immáron több mint két éve bizonyítják, hogy a kormányváltás óta folyamatosan érvényesülő kedvezőtlen külpiaci környezet negatív hatásai ellenére is alkalmasak a pozitív trendek fenntartására és a foglalkoztatási ráta további emelésére, amely a kormányprogramnak egyik kiemelt célkitűzése - írja a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

Emelkedhet a munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma hétszáz fővel csökkent az előző háromhavi átlaghoz képest – írja Suppan Gergely. A TakarékBank vezető közgazdásza kiemelte: a munkanélküliek száma 5,2 ezerrel nőtt az előző háromhavi átlaghoz, míg 5,1 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Hozzátette, az aktívak száma egy év alatt 66,3 ezerrel bővült, ami kedvező folyamatokat tükröz. „Az aktívak számának növekedését a szigorúbb nyugdíjba vonulási feltételek és a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata okozhatja, így a közeljövőbben tovább nőhet az aktívak száma” – jegyzete meg.

„Szezonális hatások miatt a következő hónapokban csökkenhet a foglalkoztatás, míg emelkedhet a munkanélküliség” – vetítette előre Suppan.

Szerinte a következő hónapokban 10,7 százalékig emelkedhet a munkanélküliségi ráta, majd a jövő év elején elérheti a 11,6 százalékot. Idén az éves átlagos munkanélküliség – valamivel magasabb foglalkoztatás mellett – a tavalyinál kissé alacsonyabb, 10,9 százalékos lehet, jövőre pedig 10,8 százalékra csökkenhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.