BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Munkanélküliek: Rajtuk segített az Orbán-kormány

A Munkahelyvédelmi Akcióterv keretein belül bevezetett 25 éven aluli pályakezdők munkáltatói közteher-mentes foglalkoztatásával 7100 fiatalt alkalmaznak, ami a 69 ezer munkanélküli pályakezdő fiatal több mint 10 százaléka. Erről Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár beszélt szombaton, a Fidelitas országos választmányi ülésén.

A kormánypárti politikus szerint ezek a számok azt bizonyítják, hogy "ez a program sikersztori" és a kormány a következő években is működtetni fogja.

Az államtitkár ismertette: a szintén a Munkahelyvédelmi Akcióterv keretein belül beindított lakhatási támogatás iránt eddig több mint ötezren érdeklődtek és több mint háromszáz fő már a kérelmét is beadta.

Elmondta azt is, a mentor-programba 4-5 ezer fiatalt szeretnének bevonni és komoly eredményeket vár a kormány a fiatalok civil szervezeteknél történő foglalkoztatásának támogatásától is, amellyel gyakorlatot szerezhetnek a pályakezdők is.

"Minden eszközt, lehetőséget meg fogunk ragadni annak érdekében, hogy minél több fiatal Magyarországon képzelje el a jövőjét" - fogalmazott Czomba Sándor. Az államtitkár elismerte, hogy a 15-24 év közötti korosztály esetében a legnagyobb a lemaradása a magyar foglalkoztatásnak az uniós átlaghoz képest. Tulajdonképpen "agyelszívás" zajlik, ugyanis Magyarországról sokkal nagyobb arányban vándorolnak külföldre a magasabb képzettséggel rendelkezők, mint a környező országokból jelentette ki.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a "zuhanást" a kormány megállította, sőt lassan elkezdődött az emelkedés is a fiatalok foglalkoztatását illetően.

Mihalovics Péter, a Fidelitas országos választmányának elnöke beszédében azt emelte ki, hogy a mai fiatalok egy "értékválsággal terhelt" világban kénytelenek boldogulni.  Ezért például a Fidelitasnak "origókat" kell biztosítania a fiatalok számára, amelyek igazodási pontként biztonságot jelenthetnek számukra - tette hozzá.

A fiatalok elvándorlásával kapcsolatban úgy fogalmazott: a cél az, hogy a külföldön megszerzett európai szintű tudást Magyarországon tudják hasznosítani a magyar gazdaság és társadalom hasznára a ma még külföldön élő vagy tanuló fiatalok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.