BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem minősítette le Magyarországot a Fitch - Erősödik a forint

Megerősítette Magyarország BB+ szintű államadósság besorolását a Fitch, és stabilra változtatta a korábbi negatív kilátást.

Megerősítette Magyarország BB+ szintű adósságának besorolását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi negatív helyett stabil kilátást írt a besorolás margójára, vagyis a további leminősítés kockázata jelentősen csökkent. Az euró árfolyama 285 forint alá került a kedvező hír hatására a korábbi 286 feletti kurzusról. Később 285,5 közelében stabilizálódott a jegyzés.

A Fitch továbbra is egy fokozattal tartja a befektetésre nem ajánlott szint alatt a magyar adósságot. A felülvizsgálat azért is volt fontos, mert a Standard & Poor’s az előző hónapban leminősítette az országot, és elemzők arra számítottak, hogy a másik két nagy hitelminősítő (Moody’s, Fitch) és így tesz.

A kormány egyetért a Fitch értékelésével – írja a Nemzetgazdasági Minisztérium. Már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melynek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre, melynek keretében Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról, közölte az NGM.

A magyar pénzügyi mutatók az előző minősítéshez képest javultak: a hiányunk 3 százalék alatt marad, az államadósság csökken, a CDS-felár csökkent, a forint jól teljesít, az ország külső finanszírozási képessége a régióban a legmagasabb és tartósan, biztonsággal tudjuk magunkat finanszírozni a piacról – írja az NGM.

A Magyar Nemzeti Bank éppen ma megjelent elemzése is erről tanúskodik. „A következő években tovább emelkedhet hazánk külső finanszírozási képessége, aminek hátterében elsősorban az áru- és szolgáltatásegyenleg fokozatosan növekvő többlete áll. Az emelkedést követően 2014-ben 7 százalék körül megállhat a külső finanszírozási képességünk növekedése” – állapította meg az MNB inflációs jelentése. „A magas külső finanszírozási képességhez elsősorban a vállalati szektor tovább emelkedő megtakarításai járulnak hozzá” – írják. Az előrejelzés teljesülése esetén Magyarország az egyik legmagasabb külső finanszírozási képességgel rendelkezhet az Unióban 2013-14-ben, és egyben az egyik legnagyobb javulást felmutató tagállamnak is bizonyulhat a válság előtti szinthez képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a „kormány a sikeres fiskális stabilitás megteremtését követően most már a növekedésre tud fókuszálni”. Úgy gondolják, hogy a megtett intézkedések valamint a következő évekre vonatkozó stratégiánk részletes bemutatásával további pozitív minősítésekre számíthat az ország.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.