BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Citi: Még mélyebb a magyar recesszió, több megszorítás lesz

A Citigroup közgazdászai szerint tavaly 1,7 százalékos volt a recesszió – szemben a kormányzat 1,2 százalékos várakozásával. Idán is csak halvány növekedés lehet.

A kiábrándító negyedik negyedévi ipari termelési adat miatt lefelé módosítottuk a 2012-es GDP várakozásunkat – írják a Citigroup közgazdászai az idei évre gazdasági előrejelzésükben. A Citi szerint 1,7 százalékos volt tavaly a gazdasági visszaesés, és idén is csak 0,2 százalékos növekedésre lehet számítani. A szakértők szerint az autógyártás felfutása segíhteti az exportot, de a belföldi kereslet továbbra is csökkenhet.

A szabályozott árak csökkentése, valamint a mérséklődő élelmiszer- és üzemanyagárak csökkentik az inflációt, újabb okot adva az irányadó kamatszint csökkentésére a gyenge növekedési kilátások mellett.

Ugyanakkor a márciusi elnökcsere – ekkor jár le Simor András mandátuma – az MNB élén növeli a nem konvencionális eszközök bevetésének valószínűségét, és fokozódó nyomást helyezhet a forint árfolyamára a következő hónapokban. Mindez viszont csökkenti az agresszív kamatcsökkentés terét.

A Citi szerint a költségvetési politika alkotóinak szűk mozgásterük van. Idén 2,9 százalékos lehet a költségvetési hiány, azonban jövőre további intézkedések nélkül 3,6 százalékra emelkedik a GDP-arányos deficit. A Citi közgazdászai úgy gondolják, hogy mindezek alapján az Európai Unió nem szünteti meg Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást. Ez arra kényszeríti a kormányt, hogy további intézkedéseket hozzon.

Az exporttöbblet és az EU transzferek emelkedése stabilizálhatja a valutát hosszú távon, ahogy a monetáris politikával kapcsolatos aggodalmak elhalványulnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.