BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csak másfél év munkanélküliség után lehet új állást találni

Tovább nőtt a 24 év alattiak munkanélküliségi rátája, közel 3 százalékos emelkedés után 29 százalékos a mutató. A teljes lakosság körében változatlanul 10,6 százalékos a munkanélküliség. Aki elveszi az állását, számíthat arra, hogy egy évnél tovább sem talál újat.

A tavalyihoz képest is nőtt a 24 év alattiak munkanélküliségi rátája Magyarországon, immár 29 százalékos az adat - derül ki a KSH friss adataiból. Az összes magyar munkanélküli 20 százaléka ebből a korosztályból kerül ki.

A teljes lakosság körében a munkanélküliség 2012 őszén 10,6 százalékos volt, ez 468 ezer főt jelent. 2012. szeptember–novemberben a 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 254 ezer fő volt, 9 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk 10,7 százalék. A munkanélküli nők száma 213 ezer fő volt, lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. Munkanélküliségi rátájuk 10,5% volt, 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál.

Súlyosabb problémát jelent, hogy a munkanélküliek 48 százaléka legalább egy éve nem tudott állást találni. A munkanélküliség átlagos időtartama közel másfél év, 17,5 hónap volt.

A foglalkoztatottak száma eközben mégis nőtt, ebben a közfoglalkoztatás kiterjesztése játszott nagy szerepet. Az adat ezúttal 3 millió 925 ezer fő volt, 55 ezer fővel több, mint egy évvel korábban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.