BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkentette a lengyel jegybank az alapkamatot

A lengyel központi bank a szakértői várakozásoknak megfelelően kamatcsökkentésről döntött szerdán a lassuló gazdaság élénkítése céljából.

A 25 bázispontos csökkentéssel az alapkamat 4 százalékra mérséklődött. A lengyel jegybank már a harmadik egymást követő hónapban határozott kamatcsökkentésről.

A Reuters által megkérdezett valamennyi szakértő kamatcsökkentésre számított, de néhányan nagyobb, 50 bázispontos vágást vártak.

Miközben egész Európa, sőt a világ országainak GDP-je erősen megsínylette az elmúlt éveket, a lengyel GDP rendületlenül nőtt: 2008-ban 5,1 százalékkal, a világgazdaság számára legvészesebb 2009-ben is 1,6 százalékkal, 2010-ben 3,9 százalékkal, 2011-ben pedig 4,1 százalékkal gyarapodott az ország nagy belső piacának köszönhetően.

Tavaly azonban jelentősen lassult a növekedési ütem, a lengyel gazdaság már csak mintegy 2,5 százalékkal bővült, idén pedig két százalékos gazdasági növekedés várható.

A gazdaság növekedése a harmadik negyedévben 1,4 százalékra lassult a második negyedévi 2,3 százalék és az első negyedévi 3,6 százalék után éves összevetésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.