BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örülhetünk, hogy Matolcsy lesz az MNB elnöke? – Zöld jelzést kaphat

Ha valóban Matolcsy György kerül az MNB élére, akkor a jegybank elveszíti függetlenségét – vélekedett Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokért felelős vezető közgazdásza. A Nomura elemzői szerint ezzel jelentősen csökkenhetne az intézmény átláthatósága.

Késő este több mint egy százalékot gyengült a forint a Világgazdaság értesülésére, miszerint eldőlt Matolcsy György jelölése a jegybank elnöki posztjára, írják a Raiffeisen Bank elemzői. Az euró/forint jegyzése kedden este 291,5-ről 296-ig kúszott fel, majd szerdán délelőtt 293-ig ereszkedett.

A hírt kifejezetten negatívan fogadta a forintpiac, és feltehetően a hazai állampapír-piac is így fog reagálni – írta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza.

A Raiffeisen elemzői emlékeztetnek, Orbán Viktor korábban márciusra ígérte csak a jelölést. Szerintük, ha a hír igaz, akkor irányított szellőztetésről lehet szó, azaz a piac reakciójára kíváncsi a kormány. „Ha relatív könnyen veszik a befektetők a hírt, az zöld jelzés a kormányzatnak” – vélekednek a Raiffeisen Bank elemzői.

A Világgazdaság Online értesülése szerint Matolcsy György helyét Varga Mihály, IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter veheti át.

„Matolcsy esetleges (jegybankelnöki) kinevezésének negatív hatását némileg tompíthatják a nemzetgazdasági miniszter legutóbbi kijelentései az óvatos monetáris politika szükségességéről, valamint az, hogy helyére Varga Mihály kerülhet, akitől kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lehet számítani” – vélekedett Suppan Gergely.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.