BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszországnak bele kellene húznia

Bezárul a „lehetőségek ablaka” évi 5-6 százalékos GDP növekedés nélkül a gazdaságfejlesztési miniszter szerint, akiben új elnöki tanácsadót sejtenek az elemzők.

Oroszországnak 3-4, de legfeljebb 5 éve van arra, hogy szerkezeti gazdasági reformokat hajtson végre, még mielőtt megváltozik a világ energiamérlegének egyensúlya.

Utóbbi ugyanis 20-30 százalékos olajáreséshez, ezzel Oroszország számára gazdasági helyben járáshoz vezet Andrej Belouszov orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerint. „Kritikus fontosságú Oroszország számára, hogyan lép be ebbe az időszakba. Addigra a reformnak legalább a fő elemeit meg kell valósítania” – mondta a tárca egy megbeszélésén. A The Moscow Times cikke alapján úgy véli, az országban az orosz GDP 7,5 százalékát képviselő, azaz 3,5-5 ezermilliárd rubelt (112-160 milliárd dollárt) kell e célra évente fordítani a következő öt év során. Ennek részeként meg kell újítani az oktatást, az egészségügyet, a nyugdíjrendszert, a közműszolgáltatást, a fegyveres erőket és a polgári infrastruktúrát is.

A kormánynak ezen felül lépéseket kell tennie a bányászaton kívüli iparágak fejlesztésére, a távol-keleti és a kalinyingrádi térség gazdaságának élénkítésére. Szerinte, ha Oroszország nem lesz képes évi 5-6 százalék GDP növekedést felmutatni, és nem sikerülnek a reformok, akkor bezárul a „lehetőségek nyitott ablaka”.

 A Vedomosztyi által idézett elemzők rámutatnak, hogy a miniszter által sürgetett, átfogó reform túlmutatott azokon a speciális területeken, amelyekre a miniszterek általában összpontosítanak. A terv bejelentése ugyanakkor Belouszov növekvő befolyását és azt is tükrözheti, hogy esetleg a Kremlbe készül, mégpedig Elvira Nabjullina elnöki gazdasági tanácsadó helyére. Nabjullinát nemrég az orosz Központi Bank elnökévé nevezték ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.