BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az osztrák adóelkerülők önfeljelentési hulláma megterheli az adóhivatalt

Az ausztriai adófizetést elkerülők önfeljelentési hulláma nagy megterhelést jelent az adóhivataloknak - írja a Der Standard. A bécsi lap érdeklődésére az osztrák pénzügyminisztérium első ízben adott áttekintést a legfontosabb adatokról.

Csupán idén, július közepéig 5411, bírság megfizetése alól mentesitő önfeljelentés érkezett, ezek közül több mint ezer olyan osztrákoktól, akik Svájcban vezetnek folyószámlát. Május végéig kellett Svájcban arról dönteni, hogy a számlatulajdonos a tőkéje után fizet-e úgynevezett "kiegyenlítési adót" (és ezzel továbbra is anonim marad), vagy pedig hozzájárul a folyószámlaadatok feltárásához.

A Der Standard megjegyzi, hogy viszonylag kevés önfeljelentés érkezett a liechtensteini számlatulajdonosoktól. Ennek az lehet az egyik magyarázata, hogy az Ausztriával kötött adóegyezmény csak 2014 januárjában lép hatályba. A vaduzi parlament jóváhagyása még hiányzik. Az egyéb önfeljelentések száma pedig az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.