BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Azonnal megnyílik a magyar munkaerőpiac a horvátok előtt

Magyarország több más EU-tagállammal, például Németországgal, Franciaországgal vagy Nagy-Britanniával ellentétben azonnal, feltételek és átmeneti intézkedések nélkül megnyitja munkaerőpiacát a horvát állampolgárok előtt.

A Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára egy múlt heti sajtóbeszélgetésen elmondta: az adatok azt mutatják, hogy semmiféle veszélyt nem jelent a nyitás a hazai munkaerőpiac számára. Győri Enikő emellett kiemelte, hogy a kölcsönös piacnyitás révén a magyar állampolgárok előtt is nyílhatnak lehetőségek horvátországi munkavállalásra különösen a szezonális foglalkoztatás terén.

A május végi adatok szerint hazánkban 229 horvát állampolgár rendelkezett érvényes munkavállalási engedéllyel, míg Horvátországban tavaly 112 magyar állampolgár munkavállalót regisztráltak.

Az EU-csatlakozással a vámokat is eltörlik a két ország között, ami tovább élénkítheti a kétoldalú kereskedelmet, amelynek mértéke 2007 óta mindig meghaladta az egymilliárd eurót, és amit folyamatosan magyar aktívum jellemez. Magyarország 2,8 milliárd eurós kumulált értékkel a negyedik legnagyobb külföldi befektetőnek számít Horvátországban Ausztria, Hollandia és Németország után. A magyar tőkebefektetések egyik speciális területét jelentik a magyar állampolgárok, főként tengerparti ingatlanvásárlásai. Az uniós állampolgárok 2009 februárja óta a horvát állampolgárokkal azonos ügyintézés, eljárás szerint vásárolhatnak ingatlant. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok fontos eleme az idegenforgalom, tavaly 308 ezer magyar turista látogatott el Horvátországba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.