BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a jövő héten tárgyal a kabinet a devizahitelesek újabb mentőcsomagjáról

Egy árfolyamgáthoz hasonló rögzített árfolyam bevezetésével, vagy az árfolyam-különbözetből adódó többletköltségek mérséklésével – esetleg teljes elengedésével – is segítheti a kormány a devizahiteleseket, írja a Magyar Nemzet. Az előterjesztést várhatóan jövő szerdán tárgyalja első olvasatban a kabinet. A lap információi szerint a kormány arra hivatkozik majd, hogy a devizahitel-szerződések törvényi módosítása közérdekből történik. Az Alkotmánybíróság korábbi döntése a lap szerint lehetővé teszi ezt.

Több megoldási javaslat is a kormány elé kerülhet a devizahitel-szerződések feltételeinek általános érvényű módosításával kapcsolatban a június 24-i kormányülésen – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az előkészítés részleteit ismerő forrás.

Még mindig túl sok embert érint a devizahitelek problémája, ezért álláspontunk szerint a közérdekre hivatkozás minden szempontból megállja majd a helyét – mondta a lap munkatársának szerdán egy kormánytag.

A Magyar Nemzet forrása hangsúlyozta: a kabinet ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a devizahitel-szerződésekkel kapcsolatban sem a tőkét, sem a kamatot érintő feltételekhez „nem nyúlhat hozzá”. A devizaárfolyammal kapcsolatos szabályokat azonban törvényileg módosíthatja, mivel az árfolyam „változott a szerződés megkötése óta”. Igennel felelt a lap azon felvetésére, hogy ezek szerint az árfolyam lehet az az elem, amelyre a miniszter célzott.

A lap azt írja, hogy a kormány elé kerülő javaslatok között szerepelhet – a korábban megvalósított árfolyamgáthoz hasonlóan – rögzített árfolyam bevezetése, de szóba jöhet az árfolyam-különbözetből adódó többletköltségek megosztása is. „Ez utóbbival kapcsolatban jelenleg több lehetőséget is vizsgálnak az érintett tárcák szakemberei” – tette hozzá a lap forrása. elmondta, a többletköltségek harmadolása az egyik ilyen, de az is felmerülhet, hogy az érintett bankok állják ezen költségek egészét.

A CIB Bank közgazdászai elemzésükben azt írták, hogy „bár egyelőre csak találgatásokról beszélhetünk, a bizonytalanság, az újabb előre nem látható intézkedések lehetősége azonnal éreztette hatását a piacokon”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.