BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Megtáltosodott" az OTP

AZ OTP hétfőn reggel tovább zuhant, miután egy lapértesülés szerint Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója lemond tisztségéről. Az OTP cáfolta a hírt. A bank papírjai a múlt héten hanyatlásnak indultak, mert a kormány új mentőcsomagot dolgoz ki a devizahiteleseknek, Csányi eladott közel 8 milliárdnyi OTP-részvényt – és alig maradt nála papír –, és Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy még sok évig maradhat a bankadó.

Zárás

Az OTP végül 0,54 százalékot emelkedett, így 4 223 forinton zárt a bankpapír.

16:30

Az OTP hétfő délutánra egész napi veszteségét ledolgozta, és 0,23 százalékos pluszba került a papír. Egy részvény 4 210 forintba kerül, a halvány emelkedéshez közel 10 milliárd forintos forgalom társul.

13:50

Délutánra kissé megnyugodtak a piaci szereplők. Az OTP némi veszteséget ledolgozott, de így is 3 százalékos mínuszban áll a papír hétfőn.

12:26

„A befektetők egy része úgy látja, hogy az OTP-nek veszélybe került a dominanciája a takarékszövetkezeti szektor várható térnyerése miatt” – nyilatkozta a Világgazdaság Online-nak Sarkadi-Szabó Kornél. A Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója szerint amennyiben a tervezett devizahitel mentőcsomag veszteségeit is kizárólag a bankoknak kell állnia, tartósan csökkenhet a befektetői bizalom az OTP részvényeivel kapcsolatban.

„A jelenlegi környezetben egyébként is komoly részt tesznek ki a szubjektív elemek, amelyeket a korábbi napok híráramlása most a negatív oldalon erősített fel” – jegyezte meg Sarkadi-Szabó Kornél.

11:26

Nem csökkent a napok óta tartó eladói nyomás az OTP piacán. A részvény hétfőn több mint 4,5 százalékot esett, így 4000 forint közelébe került az árfolyam. Csányi újabb részvényeladásai sem segítettek, hiszen egyre inkább azt jelezhetik a piac felé, hogy az elnök-vezérigazgató kiszáll a bankból.

A bank kevesebb mint 4 nap leforgása alatt értékének 20 százalékát elveszítette.

A devizahitelesek mentése, a bankadó hosszú ideig való fennmaradása, valamint Csányi sorozatos részvényeladásai kedvezőtlen képet festenek a bank kilátásai kapcsán. A bizonytalanságokat szerdán részben eloszlathatja a kormányzat, hiszen akkor tárgyalnak a devizahitelesek mentéséről.

10:10

Csányi lépése után az OTP 2 százalékos esést mutat. Egy részvény 4 115 forint.

09:57

Az OTP Bank közölte, hogy BONITÁS 2002 Zrt., mint a Dr. Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója minősített befolyása alatt álló társaság, 2013. július 19. napján 4.519 forint/darab átlagáron 316 124 darab OTP törzsrészvényt értékesített.

Továbbá 4.227 forint/darab átlagáron 333.876 darab OTP törzsrészvényt értékesített.

A BONITÁS 2002 Zrt. tulajdona az OTP Bank által kibocsátott részvényből 500 000 darabra (0,18 százalék) csökkent.

Mindezek mellett Dr. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató közvetlenül fennálló részvénytulajdona változatlan maradt.

09:30

Hétfőn több mint 2 százalékos eséssel nyitott az OTP, 4 100 forinton. Ez az ötödik egymást követő kereskedési nap, hogy csökken a bankpapír árfolyama.

Csányi Sándor nem fontolgatja távozást az OTP Bank éléről – reagált a bank sajtófőnöke az távirati irodának vasárnap az MNO.hu értesülésére, amely szerint az OTP elnök-vezérigazgatója visszavonulásra készül. A Magyar Nemzet Online vasárnap azt írta, hogy értesülése szerint Csányi Sándor komoly szívműtéten esett át februárban, és emiatt határozott a visszavonulásról.

Az OTP bank vezére a múlt héten nagy mennyiségben adott el a tulajdonában lévő OTP-részvényekből. A mintegy 8 milliárd forint értékű ügyletet a bank közleményében azzal indokolták, hogy a pénzt Csányi Sándor agrárérdekeltségeinek fejlesztésére kívánja fordítani.

Ugyanakkor a piacon részben azzal kötötték össze, hogy a devizahitelesek megsegítésére beharangozott intézkedések a bankok számára jelentős veszteséget okozhatnak, és ez indokolhatta Csányi részvényeladását. Az OTP bank papírjainak árfolyama a múlt héten 16,75 százalékkal esett, 4200 forinton zárt pénteken.

A pánikhangulat hétfőre azonban megszűnt. Fél 10-kor már 1 százaléknál is kisebb esést mutat a bankrészvény (4 170 forint).

További bizonytalanságot jelent a devizahitelesek mentésével kapcsolatban, hogy  Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa szerint a nemcsak a lakáshitelekre kellene kiterjednie a mentésnek. Hangsúlyozta, hogy az emberek nem adósmentő csomagot várnak, hanem azt, hogy a bankok elszámoljanak. Egyben megerősítette, hogy a hitelesek részvétele nélkül nem lehet megoldást találni, mint mondta ebben egyetértettek Civil Összefogás Fórum elnökével tartott találkozójukon is a napokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.