BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mol, OTP: Tisztább viszonyokat teremthet a horvát EU-csatlakozás

Több hazai cég is rendelkezik Horvátországban érdekeltségekkel, amelyekre hatással lehet a csatlakozás.

„Általánosságban véve nem kellene, hogy befolyásolja a meglévő üzleti kapcsolatokat Horvátország uniós csatlakozása, mégis az az érzése az embernek, hogy a jogbiztonság javul, a tulajdonjogok és a kontrolljogok védelme a jövőben jobban érvényesíthetővé válik majd” – mondta lapunknak Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

A hazai tőzsdei cégek közül szemmel láthatólag a Molnak van a legtöbb vélemény- és érdekütközése Hovátországban. A társaságnak ugyan hivatalosan csak 49 százalék a tulajdonrésze az INA-ban, a horvát sajtó szerint azonban a szavazati aránya a titokban tartott részvényszerzések révén már az 51 százalékot is meghaladja. Ezért az újságok időről időre támadást indítanak a magyar olajcég ellen arról értekezve, hogy a részvényesi megállapodásban rögzített irányításhoz fűződő jogait korlátozni kellene. A Mol Vágó szerint nyitott lenne többféle megoldásra is, ésszerű áron hajlandó lenne akár további tulajdonrészt szerezni az INA-ban, dollár százmilliókat költeni a horvát cégnél fejlesztésekre, végső esetben viszont akár el is adná a részesedését, jóllehet utóbbit gyaníthatóan a vételárhoz képest csak jókora felárral.

A csatlakozással együtt jelentkező enyhülés jeleként értékeli az elemző, hogy a kenőpénz elfogadásával vádolt Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnök büntetőperének folytatását is halogatják már fél éve, amiből arra lehet következtetni, hogy a háttérben egyeztetések zajlanak a felek között a nézetkülönbségek feloldására. Ezek során sokat nyomhat a latban, hogy Magyarország az unió soros elnökeként kiállt a horvát csatlakozás mellett. Az is biztos viszont, hogy a Mol és a horvát kormány között folyó tárgyalások során kőkeményen mérlegre kerülnek majd a horvát nemzeti érdekek és nemzetgazdasági szempontok, illetve az üzleti megfontolások is.

Az OTP-nek szintén van érdekeltsége déli szomszédunknál. Az OTP Hrvatska viszonylag kis szereplő a csoporton belül, a konszolidált mérlegfőösszeg nagyjából 5 százalékát adja, és szerény mértékben a nyereségből is részesedik. Az OTP számára egyértelműen jót jelent a csatlakozás. „Stabilizálódhat az ország gazdasága, a kohéziós alapokból befolyó összegek miatt növekedhetnek a beruházások” – mondja Gyurcsik Attila, a Concorde vezető elemzője. Horvátországban jelenleg recesszió van, az OTP 2012-es éves jelentése szerint a zsugorodó gazdaság és a magas munkanélküliség következtében a hitelkereslet visszafogott volt, tavaly az árfolyamszűrt bruttó hitelállomány 1 százalékkal csökkent a horvát leánynál, ez az állománycsökkenés az egész horvát piacra jellemző volt. A csatlakozással viszont javulhatnak a növekedési mutatók is, ez pedig jót tehet a bankoknak és a hitelezésnek is.

Bírósági döntés

Véget ért az Edison International által az INA-val szemben kezdeményezett, a Horvát Köztársaság Adriai-tengeri Izabela, Iris/Iva blokkok termelés- megosztási szerződésére vonatkozó választott bírósági eljárása – közölte a Mol a tőzsde honlapján. A választott bíróság határozatában elutasította az INA-

val szemben támasztott követeléseket.

val szemben támasztott követeléseket. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.