BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Retteghetnek az adócsalók: Svájc kiadja az adatokat az USA-nak

Az amerikai adóhivatal vélhetően a nyomára akadhat több adócsalónak, ha az illetőknek számlájuk van a Credit Suisse svájci nagybanknál. A svájci szövetségi bíróság jogosnak ítélte meg az Egyesült Államok erre vonatkozó hivatalos segítségnyújtási kérelmét - tűnik ki a hét végén nyilvánosságra hozott ítéletéből. Ennek értelmében Svájc kiszolgáltathatja az Egyesült Államoknak a feltételezett adócsalók neveit.

Az amerikai adóhatóság - az IRS - még 2011-ben kérte a feltételezett amerikai adócsalók nevének kiadását anélkül, hogy közölte volna az illetők neveit. Ezzel kapcsolatban hivatkozott a Svájc és az Egyesült Államok között 1996-ban létrejött, kettős adóztatásról szóló egyezményre. A bank egyik ügyfele azonban panaszt emelt az adatok kiadása ellen.

Néhány héttel ezelőtt pedig a svájci parlamentben meghiúsult véglegesen az USA-val létesítendő új adóegyezmény. A France24 francia tévé emlékeztet arra, feltevések szerint svájci bankok a múltban sok milliárd dollárt fogadtak be, amelyek olyan amerikai állampolgároktól származtak, akik nem vallották be e pénzeszközöket az amerikai adóhatóságoknak, Ma már a svájci bankok nem fogadnak el ilyen pénzt - idézte a France24 tévé az AFP hírügynökség jelentését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.