BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos károkat okoznak Ukrajnának az orosz vámosok?

Az orosz vámtisztek gátolják az ukrán áruszállításokat, emiatt meghosszabbodnak a szállítási idők és költségek keletkeznek az ukrán exportőröknél - hangoztatja az Ukrán Munkaadók Szövetsége (UMK).

A nyilatkozat szerint az ukrán szállitmányokat kirakják az orosz határon és teljes körű, nem pedig szelektív ellenőrzésnek vetik alá. Az UMK képviselőinek becslése szerint az áruszállitmányok megakasztása 2-2,5 milliárd dollárjába kerül majd az ukrán exportőröknek csupán az idei év második felében, és vélhetően a GDP mintegy 1,5 százalékos csökkenését idézi elő.

Szakértők a jelenlegi helyzetet az egyre ellenségesebb kereskedelmi háborúnak tulajdonitják, amely Oroszország és Ukrajna között támadt, miután Ukrajna novemberben megegyezést akar aláírni az Európai Bizottsággal a szabadkereskedelmi övezetéhez való csatlakozásról. Viszont orosz hivatalos körök eddig számos javaslatot tettek Ukrajnának arra nézve, hogy az inkább az Oroszországot, Fehéroroszországot és Kazahsztánt felölelő vámunióhoz csatlakozzék. A Center for Political Technologies igazgatóhelyettese, Alekszej Makarkin azt nyilatkozta a Gazeta.ru hírportálnak, hogy orosz hivatalos személyek elkezdtek gazdasági akadályokat támasztani abban a reményben, hogy az ukrán termelők, akik erősen függnek az Oroszországtól való kereskedelemtől, a kormányukhoz fordulnak. Az UMK - amelynek 8500 tagvállalata van - Mikola Azarov miniszterelnökhöz fordult érdekeik védelméért.

Közben a RIA Novosztyi arról adott hírt, hogy a rubel kurzusa az elmúlt 24 órában közel négy év után a legalacsonyabb szintre zuhant az amerikai dollárral szemben. A dollárt több mint 33 rubelen, az eurót pedig 44 rubelen jegyezték, ami a legalacsonyabb szint 2009 ősze óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.