BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva mini kereskedelmi háborúra kényszeríti Kijevet

Az ukrán cégeket milliárdos veszteségek érik az orosz vámellenőrzések megszigorítása miatt. Oroszország ugyanis érezteti a szomszédjával szemben a hatalmát - írja a Der Standard.

A bécsi lap emlékeztet arra, hogy idén, augusztus közepén hektikus helyzet alakult ki az orosz-ukrán határon. Az Oroszországba irányuló ukrán export ugyanis megfigyelők szerint csaknem teljesen leállt. A kamionok százai és a tehervagonok ezrei vártak elvámolásra. A gyümölcs-. és zöldségexportőröknek el kellett dobniuk a termékeiket.

Az ukrán munkaadók szövetsége az ukrán szállítókat sújtó veszteségek összegét 1,8 milliárd euróra becsülte. A Der Standard szerint számos ukrán cég számára létfontosságú az Oroszországba irányuló export. A mintegy 25 százalékos részaránnyal a nagy szomszéd messze az ország legfontosabb kereskedelmi partnere. 2012-ben Ukrajna kereken 13 milliárd euró értékben szállitott termékeket Orosországba, többet, mint az összes EU-országba együtt.

Oroszország számára viszont Ukrajna gazdaságilag fontos partner gáz dolgában. Ám a bécsi lap szerint Ukrajna inkább Európa irányába tart. Novemberben Vilniusban Ukrajna társulási és szabadkereskedelmi egyezményt írhat alá Brüsszellel. Oroszország az eddig általa alkalmazott "puha eszközökkel" kevés eredményt ért el azért, hogy rávegye Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz való csatlakozásra. A Der Standard szerint az utolsó szó eddig még nem hangzhott el. A Kremlnek még mindig van néhány aduja. Nem csupán az ukrán oligarcháknak tudja a Kreml az életét megkeseríteni az export akadályozásával. Ukrajna továbbra is nagymértékben függ az orosz földgáztól és az ősz közeleg. Stefan Meister, a berlini Senior Policy Fellow Oroszország-szakértője szerint az orosz kardcsörtetés félreérthetetlen jelzés: "ha nem írjátok alá a csatlakozást a vámunióhoz, lesz még rosszabb is."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.