BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyedül maradtak a bankok a devizahitelesek mentésével

"Örülök annak, hogy a bankszövetség újabb javaslaton dolgozik, de ezt ne a kormány asztalára, hanem a devizahiteles ügyfelekére tegyék le a bankok" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Patai Mihálynak, a Magyar Bankszövetség elnökének nyilatkozatával kapcsolatban.

Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint hangsúlyozta: "A kormány támogatja a Fidesz-KDNP frakciószövetség javaslatát, hogy a bankok törekedjenek megoldásra a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek esetében, erre november elejéig elegendő idő áll rendelkezésre. A kormány két elem érvényesítését javasolja, egyrészt a devizahitelek kivezetése történjen meg, másrészt a forintalapú lakáscélú jelzáloghiteles ügyfelek ne járjanak rosszabbul, mintha a hitelt devizában vették volna fel".

Patai Mihály kedden egy sajtótájékoztatón megismételte a bankszövetség álláspontját, amely szerint "közösen kell állni a devizahitelesek megsegítésének költségeit, a bankok már eddig is vállalták, hogy arányosan nagyobb szerepet vállalnak, mint a másik két szereplő, az adósok és a kormány". Hozzátette: "a bankszövetség augusztus végén kétféle változatot tett le a kormány asztalára, amit most is tartanak, ugyanakkor dolgoznak egy harmadik változaton, jövő hétfőn pedig újra összeül a bankszövetség elnöksége, ahol végig gondolják ezt is".

Varga Mihály nyilatkozata arra vall, hogy a kormány nem a bankokkal közösen oldaná meg a devizahitelesek problémáját. Emlékezetes, a Fidesz visegrádi frakcióülésén arról döntöttek, hogy a bankoknak november 1-ig korrigálni kell a devizahiteleket az adósok javára. Ellenkező esetben a kormány hoz döntést.

Varga Mihály szerint a bankok már eddig is alkalmaztak olyan megoldásokat, amelyekkel érdemi segítséget tudtak adni az ügyfeleknek. Ilyen eszközök közé sorolta a bankonként eltérő ügyfélsegítő programokat, a nem teljesítő hiteleknél való közös módosítás alkalmazását, vagy az adósok megváltozott teherviselő képességét figyelembe vevő korrekciókat.

"A kormány képviseletében a Nemzetgazdasági Minisztérium továbbra is kész a szakmai szintű konzultációkra a civil- és pénzintézeti érdekképviseletekkel" - erősítette meg Varga Mihály.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kedden a Hír TV-vel közölte: legfeljebb 15 százalékkal lehet csökkenteni a devizahitelek törlesztőrészletét ahhoz, hogy a devizaadósok ne járjanak jobban a forinthiteleseknél. "Ha a bankoknak külön-külön kell megoldást találniuk, akkor nyilvánvalóan nem lehet egységes megállapodás" - hangsúlyozta Csányi Sándor, utalva arra, hogy a Fidesz-KDNP a múlt héten arra szólította fel a bankokat, hogy november 1-jéig javítsák ki a devizahitelek hibáit, a szerződéseket pedig módosítsák az ügyfelek javára.

A Magyar Bankszövetség hétfő esti közleménye szerint "a deviza-jelzáloghitelesek helyzetének azonnali rendezése elképzelhetetlen a kormány érdemi közreműködése nélkül. A lakossági devizahitel-állomány létrejöttében felelős mindhárom szereplő - bank, ügyfél és kormány - közös felelőssége a megoldás - közölte a bankok érdekképviseleti szerve hétfőn az elmúlt napokban elhangzott kormányzati bejelentésekre reagálva".

"A bankok készek további javaslatokat kidolgozni akár a teljesítő, akár a nehéz helyzetbe került deviza jelzáloghiteles ügyfeleik érdekében, amennyiben a kormány is kész az elvárásait egyértelműen, világosan megfogalmazni" - írja közleményében a szervezet.

"A hitelintézetek önmagukban nem képesek a devizahitelek azonnali forintosítására - egyrészt, mivel erre egyoldalúan nem jogosultak, másrészt, mivel a Magyar Nemzeti Bank közreműködése nélkül a forintosítás a forint árfolyamának kiszámíthatatlanná válását okozná. A hitelintézetek nem kínálhatnak fel olyan megoldásokat sem, amelyek a betétesek vagy a pénzügyi közvetítő rendszer szereplőinek kárára kompenzálnák a csökkenő háztartási jövedelmeket" - közölte a bankszövetség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.