BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra divatba jön az arany?

Esés után emelkedése váltott az arany. Az idén sok ingadozás megélt nemesfém árát az amerikai bizonytalanság és az indiai esküvők mozgatják.

Két napig tartó csökkenés után három heti csúcsra ugrott az arany ára, és elérte az ezer rúpiát 10 grammonként – számolt be a zeenews.india.com. Az indiai piac nem csupán követi, hanem nagyban alakítja is az aranyárakat, lévén az óriási ország a világ egyik legnagyobb aranyvásárlójának számít.

A portál ugyanakkor hozzáteszi: a mostani ármozgás mögött globális okok húzódnak meg. Több elemző rámutatott arra, hogy a bizonytalan amerikai költségvetési helyzet miatt a befektetők egy része a még mindig biztonságos befektetésnek számító aranyat választhatja vételre. Ez akkor is igaz, ha az arany – a várakozásokkal ellentétben – idén tavasszal jelentős esést mutatott. Hosszabb távon azonban még mindig biztos, és válságálló befektetésnek tartják egyes elemzők.

A szakportál hozzáteszi: a mostani áringadozásban mindazonáltal szerepet játszanak indiai piaci folyamatok is. Ennek egyik fő oka az ázsiai országban hamarosan kezdődő esküvői szezon, amelynek során jelentősen nő a kereslet, az arany ugyanis hagyományos ajándéknak számít a mennyegzők idején Indiában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.