BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen, egyre hosszabb ideje tartoznak

Minimálisan, 0,6 százalékkal csökkent az állami szervek adóssága szeptember végére az előző havihoz képest, ami a 97,7 milliárdos tartozást tekintve inkább jelent stagnálást. A minősített adósság ráadásul tovább emelkedett és a régóta nem fizetők száma is nőtt.

A költségvetési intézmények továbbra is döntően a beszállítóknak és a szolgáltatóknak nem fizetnek időben - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.

A feléjük fennálló 85,1 milliárdos adósságból 80,3 milliárdnyi ráadásul az államháztartáson kívüli szervezetekkel szembeni tartozás. Ezen belül 64,4 milliárd a kifizetetlen áruk, míg 8,5 milliárd a kiegyenlítetlen közüzemi számlák értéke. A 85,1 milliárdos adósság túlnyomó részét, 77,8 milliárdot az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményei, mégpedig főként egészségügyi intézmények görgetik maguk előtt. A kórházak és szakrendelők 56,6 milliárddal adósok. A legnagyobb összegű tartozást, 3,5-3,5 milliárd forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház, illetve a Péterfy Sándor Utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ jelzett. Az egyetemek, főiskolák tartozása 19,0 milliárd, ebből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 10,9 milliárd. Közülük a Pécsi Tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb, 5,2 milliárdos tartozást.
Az összadósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás összege 12,1 milliárdot tett ki, aminek 88,6 százaléka, 10,7 milliárd változatlanul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó kormányhivataloknál jelentkezik. A tartozás döntően az ingatlanügyi szakigazgatási szervek által beszedett, de a központi költségvetést megillető, még be nem utalt bevételekből (ingatlan nyilvántartási, földvédelmi, földhasználati és egyéb eljárási díjak, valamint adatszolgáltatási, vizsgálati díjak, különféle bírságok, járulékok stb.) adódik.
A tb-nek sajátos módon kizárólag kórházak tartoznak, kétharmad részben az április 1-jével átvett, korábban nonprofit gazdasági társaságként működő kórházak.
A 60 napon túli tartozásállomány szeptember végére elérte a 48,5 milliárdot, amelynek döntő része, 48 milliárd minősített (50 millió forintot vagy az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó, 60 napon túli lejárt) tartozás – ez 3,2 milliárddal több, mint augusztusban. A minősített adósságból 28,6 milliárddal sárosak az egészségügyi, 7,6 milliárddal a felsőoktatási intézmények. A minősített tartozással rendelkező intézmények száma is tovább nőtt, és az augusztus végi 103-al szemben már 109 volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.