BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogy az idő az USA-ban

Barack Obama amerikai elnök október 2-án a szövetségi kormányzat részleges lebénulásáról azt nyilatkozta "ami most történik, az teljesen fölösleges". A dollár más külföldi valutával szemben nyolchavi mélypontra süllyedt a részleges leállás után, most viszont némi erősödést láthatunk.

Legutóbb 1996-ban, Bill Clinton elnökségének idején fordult elő az Egyesült Államokban, hogy a kormányzat részlegesen fizetésképtelenné vált, mert a kongresszus nem biztosította a finanszírozást a kezelésében álló hivatalok és intézmények számára. A leállás addig tart, amíg a felek meg nem egyeznek egymással, ami akár hónapokat is igénybe vehet.

Közel 800 ezer embert küldtek első körben fizetés nélküli kényszer szabadságágra, akiknek a feladatkörét nem tekintik elsődleges fontosságúnak. Nemzeti parkok és múzeumok bizonytalan ideig zárva tartanak.

A hadsereg finanszírozása ebben az esetben is fennáll. Korábban Obama jelezte, hogy a fizetésképtelenség esetén is a nemzetbiztonság és a közrend fenntartása kötelező, és a lakosságnak nem kell félniük a társadalombiztosítási kifizetések leállásától.

Az Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Minisztérium dolgozóinak felét, illetve a Nemzeti Egészségügyi Intézet dolgozóinak háromnegyedét fizetés nélküli szabadságra küldték, ami súlyos károkat okozhat. Több száz beteg nem kaphatja meg időben a gyógyszerét vagy a megfelelő kezelését.

A NASA, a Nemzeti Tudományos Alap, az Energiaügyi Minisztérium és a Nukleáris Biztonsági Igazgatóság csökkentett létszámmal működnek. A NASA nem ad ki új támogatásokat, és a korábban elindított fejlesztések is leállnak. A Nemzetközi Űrállomáson maradt személyzettel továbbra is tartják a kapcsolatot, és a műholdas megfigyelések is folyamatban vannak, de a NASA működése gyakorlatilag leállt. A Nemzeti Tudományos Alap közleményben figyelmeztetett: a kutatási támogatásokat nem utalják át, amíg a válság tart. Az Energiaügyi Minisztériumból közel 14 ezer alkalmazottat küldtek el.

Az Egyesült Államok fizetésképtelenné válik, ha a kongresszus október 17-ig nem hagyja jóvá a 16,7 milliárd dolláros államadósság-limit megemelését.

A jelenlegi vita tartalmának és időzítésének hátterében az áll, hogy az egészségügyi biztosítások piacán október 1-jén nyílt meg a lehetőség az eddig a rendszeren kívül állók nagy tömegeinek csatlakozására.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.