BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült: 100 ezer külföldön dolgozó magyar javítja a statisztikát

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a közmunkások száma – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentéséből. Az összesített adatok alapján 2009-ben közel 140 ezer, 2010-ben 182 ezer, 2011-ben pedig már több mint 287 ezer fő dolgozott a közfoglalkoztatás keretein belül. Az elmúlt években 1 százalék körüli szinten javította a foglalkoztatási rátát a közmunka, és 1,4–2 százalékkal csökkentette a munkanélküliek arányát.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban publikált adatai szerint a június-augusztusi időszakban 3 millió 981 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon. A munkanélküliségi ráta 9,9 százalékra csökkent. Ilyen alacsony szintre 2009 óta nem volt példa. Váradi Rita, a KSH statisztikai tanácsadója lapunk kérdésére közölte, hogy az említett időszakban a munkaerő-felmérés szerint 97 ezer magyar dolgozott egy évnél rövidebb ideje külföldön (és jövedelmükkel az adatszolgáltató, Magyarországon élő háztartás tagjainak megélhetéséhez hozzájárultak), a közfoglalkoztatottak száma pedig 156 ezer főt ért el.

Az ÁSZ szerint 2009 és 2011 között a közfoglalkoztatás támogatási rendszere eredményesen járult hozzá a szakképzetlen munkavállalók munkaerőpiacról való kiszorításának megakadályozására. A kormány célja az volt, hogy a tartósan munkanélkülieket és a segélyben részesítetteket visszaterelje a munka világába.
A hatékonyság 2009-ről 2010-re romlott, ám a következő évben javult. Az egy főre jutó éves közfoglalkoztatási támogatás a 2009-es 425 ezer forintról 31 százalékkal, 554 ezer forintra emelkedett. Az előző évhez képest az egy főre jutó éves támogatási összeg – a rövid idejű közfoglalkoztatás hatásának kiszűrésével – 301 ezer forintra, 46 százalékkal csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.