BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországon alacsonyabb a munkanélküliség, mint az EU-ban

Az európai országok lakóinak 12 százaléka munkanélküli, ezen belül az EU-tagokban az emberek 10,9 százaléka keres jelenleg is munkát. Idén augusztusban Európában 26,595 millió, míg az eurózónában 19,178 millió ember volt munkanélküli - jelentette az Eurostat.

2012 augusztusához képest 882 ezer emberrel nőtt az állástalanok száma az EU tagállamokban. A legalacsonyabb munkanélküliség Ausztriában (4,9 százalék) és Németországban 5,2 alakult ki. A legmagasabb ráta Görögországban (27,9) és Spanyolországban (26,2) van.

Az elmúlt hónapok regisztrált munkanélküliek száma Cipruson és Görögországban növekedett drasztikusan. 2012 június és 2013 június között közel 3 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma Görögországban, míg Cipruson 4 százalékkal. Ellentétben Lettországgal és Észtországgal, ahol 4 százalékos csökkenést mutattak.

2012 augusztusában a munkanélküliségi ráta az Amerikai Egyesült Államokban 7,3 százalék volt, ami 0,8 százalékpontos javulást jelent a tavaly augusztusi időszakhoz képest.

Munkanélküli fiatalok

2013 augusztusában a 25 év alattiak közül az EU tagállamokban 5,499 millió fiatal munkanélkülit regisztráltak. A tavalyi adatokhoz képest minimális változás történt. Az arányok a fiatalok körében is hasonlóan alakultak, mint a korábbiaknál, vagyis Németországban van a legkevesebb fiatal munkanélküli, eközben Spanyolország és Horvátország a lista végén áll.

A német Lufthansa légitársaság például 500 embert vett fel, hogy sikeresen bővíteni tudják vállalkozásukat, ezzel ellentétben a Siemens 15 ezer munkáltatót küld el a közeljövőben.

Magyar munkanélküliség

Nyáron már csak 440 ezren voltak munka nélkül, 16 ezerrel kevesebben, mint 2012. június-augusztusban. A munkanélküliségi ráta 9,9 százalékra süllyedt, ami 2009 óta a legjobb adat. A KSH szerint 3 millió 981 ezren, vagyis 67 ezerrel többen dolgoztak, mint egy évvel korábban, és ilyen magas számra a rendszerváltás óta nem volt példa. (Az Eurostat adatai szerint 10,2 százalékos volt a magyarországi munkanélküliség 2013 júliusában.)

Mégsem lehet felhőtlenül örülni az adatoknak, hiszen a statisztikai hivatal azokat is a foglalkoztatottak közé számolja, akik külföldön vállaltak munkát. A statisztikát az is javítja, hogy a közfoglalkoztatottak száma folyamatosan növekedett az elmúlt időszakban, vagyis a versenyszférában gyakorlatilag nincs javulás.

A munkaerőpiac gyengeségét jelzi az is, hogy a munkanélküliek közel 53 százaléka egy éve, vagy annál régebben keresett állást, a munkanélküliség átlagos időtartama pedig 18,6 hónapra emelkedett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.