BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világméretű katasztrófát emleget a Világbank elnöke

A Világbank elnöke fölszólította az amerikai kormányzatot és a republikánusokat, hogy sürgősen oldják meg az amerikai költségvetés körül kialakult patthelyzetet, különben világméretű gazdasági katasztrófát okoznak.

Az Egyesült Államok már csak néhány napra van attól, hogy világméretű gazdasági katasztrófát okozzon - mondta Jim Yong Kim újságíróknak Washingtonban a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közgyűlésének végén. "Öt nap választ el bennünket egy nagyon veszélyes pillanattól" - fogalmazott a Világbank vezére.

Ha a Demokrata Párt és a republikánusok legkésőbb csütörtökön nem jutnak megállapodásra az amerikai államadósság törvényben rögzített maximális mértékének, az úgynevezett adósságplafonnak a megemeléséről, az Egyesült Államok technikai értelemben csődbe jut.

Ha ez bekövetkezik, szerte a világon kamatot fognak emelni a jegybankok, lelassul a globális gazdasági növekedés, és csökkenésnek indulnak az üzleti bizalmi indexek - mondta Jim Yong Kim. Szavai szerint ez mindenekelőtt a feltörekvő országok számára jelentene katasztrófát, de a fejlett ipari államok is igencsak megéreznék.

Aggódnak a bankvezérek is

A világ vezető bankjai szerint a pénzügyi világra komoly romboló hatással lenne, ha napokon belül nem születne megállapodás az amerikai adósságplafon-emelésről.

A pénzintézetek vezetői szombaton egy washingtoni fórumon beszéltek arról, hogy Barack Obama amerikai elnök és a republikánus vezetők között kialakult patthelyzetet legalább az adósságplafon-emelés utolsó napjáig, október 17-éig mindenképpen meg kell oldani.

Ellenkező esetben cunami söpörhet végig a nemzetközi pénzpiacokon, első körben a rövid lejáratú hitelpiacok esnek áldozatául a megállapodás hiányának - mondta Anusha Jail, a német Deutsche Bank társ-vezérigazgatója.

Ugyancsak a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) éves ülésén James Dimon, a J.P. Morgan Chase & Co. vezérigazgatója azt mondta, "ne akarják megtudni", mi lenne, ha az amerikai állam leállna az adósságfizetéssel. Ez olyan folyamatot indítana el a globális gazdaságban, amelynek nem tudni a végét.

"Katasztrofális lenne a következmény" - summázta véleményét Baudouin Prot, a francia BNP Paribas hitelnyújtó igazgatótanácsának elnöke.

Mit mondanak a sztárelemzők?

A „shutdown” mindazonáltal csupán előjáték az igazi vita előtt, amelynek tárgya az adósságplafon lesz - írja Harm Bandholz, az UniCredit vezető elemzője a Világgazdaságban megjelent cikkében.

Nem akartuk elhinni, hogy ez megtörténik, reménykedve, hogy a pragmatizmus végül győzedelmeskedik az ideológia fölött. De néhány kongresszusi képviselő – ésszel föl nem fogható okokra hivatkozva – inkább az állam finanszírozásának részleges megvonása mellett voksolt ahelyett, hogy engedjen az ésszerűnek legkevésbé sem nevezhető feltételeiből - írja Alexandra Estiot, a BNP Paribas vezető elemzője, szintén a Világgazdaságban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.