BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elszámolási időszak, kuponok: változások

A Parlament elé benyújtott T/12792. számú törvényjavaslat az általános forgalmi adó törvényt számos ponton módosítja. Változhat többek között az időszakos elszámolású ügyletekre vonatkozó szabály és a pénzvisszatérítésre jogosító kuponok elszámolása. Mindkét téma a gazdaság szereplőinek széles körét érintheti.

A törvényjavaslat értelmében a 2014. március 14-ét követően kezdődő elszámolási időszakok esetében főszabály szerint az áfafizetési kötelezettség az elszámolási időszak végén keletkezik, ellentétben a jelenlegi szabályokkal, amelyek szerint áfa szempontból a teljesítés időpontja az ellenérték megfizetésének esedékessége. A főszabály alól az új, 2014. március 15-től hatályos Ptk. szerinti közszolgáltatási szerződés alapján időszakosan teljesített ügyletek képeznek kivételt, ezek esetében továbbra is a régi szabályok lesznek irányadóak. A főszabályba tartozó ügyletek esetében a mostani szabályozás szerint a gyakorlatban jellemző, hogy – a fizetési határidőtől függően – az elszámolási időszak végéhez képest későbbi bevallási időszakra kell halasztani az ügylethez kapcsolódó áfa bevallását.

A törvényjavaslat az adóalap utólagos csökkentésének önálló eseteként nevezi meg a pénzvisszatérítésre jogosító kuponokat. Ez az adóalap-csökkentési lehetőség például olyan promóciós kampányok során alkalmazható, amelyekben a gyártó a kiskereskedőnél forgalmazott termékre vonatkozóan kuponokat bocsát ki, amelyek alapján a termék megvásárlásával a fogyasztó meghatározott pénzösszeg visszatérítésére jogosult a gyártótól. Ilyen esetben a gyártó az értékesített termék kiskereskedő felé kiszámlázott bruttó eladási árát csökkentheti a kupon alapján a fogyasztónak visszafizetett pénzösszeg értékével. Tekintettel arra, hogy nem a kiskereskedőnek nyújt árengedményt, a gyártónak nem kell helyesbítenie a kiskereskedő felé kiállított eredeti számláját, ugyanakkor az adóalap- csökkentés alátámasztására a gyártónál meghatározott adminisztrációs feltételeknek kell teljesülnie. Figyelemre méltónak tartjuk, hogy ezzel az új szabállyal a jogalkotó az Európai Unió Bíróságának vonatkozó joggyakorlatát építi be a magyar áfatörvénybe, és az áfasemlegesség alapelvének teljesülését biztosítja ezen ügyletek esetén is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.