BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így adhat a cég hiteltörlesztési támogatást adómentesen a dolgozóinak

2014-től a munkáltató adómentes támogatást nyújthat az alkalmazottjának lakáshitel törlesztésére - írja a bankmonitor.hu . A bér lecsökkentése és ugyanaz az összeg (vagy valamivel több) kifizetése támogatásként nem megoldás. Ez esetben a NAV bérjellegű juttatásnak minősítené a támogatást, s így az összes adó-, és járulékterhet (egy csinos kis büntetéssel párosulva) kivetné a cégre. Ami bér volt korábban, az nem lehet lakáshiteltörlesztési támogatás a jövőben. Ugyanígy nem alakítható át a prémium sem.

Működő megoldások is léteznek azonban. A legtöbb cégnél a dolgozók béren kívüli juttatásokat is kapnak. Jellemzően a munkáltató lehetőséget biztosít arra, hogy a dolgozók különböző lehetőségek közül válasszanak. A cafetéria formájában nyújtott kifizetés nem adómentes, de lényegesen kedvezőbb költségterhelést jelent, mint a bér formájában kifizetett összegek. Így a lakáshitel támogatás beemelése a cafetéria részeként ugyanúgy előnyös lehet mind a dolgozó, mind a vállalat számára.

Több ponton is figyelni kell, hogy a cafetériában adott támogatást a NAV ne kifogásolja. Mindenki számára elérhető kell, hogy legyen választható elemként. Az egyes dolgozókat nem lehet külön preferálni, azonos bérkategóriához, azonos lakáshitel törlesztési támogatást kell a választás lehetőségeként felkínálni. A lakáshitel törlesztési támogatást a munkáltató közvetlenül a banknak kell, hogy utalja. Ha ez nem így történik, akkor rárakódik az adóteher.

Az érvényes szabályozás alapján egy cég bármikor dönthet úgy, hogy indoklás nélkül egyösszegű, nem rendszeres jutalmat fizet a dolgozóinak. (Ha van prémium előírás a szerződésben, akkor ez csak azon felül tud megvalósulni, a prémiumot helyettesítve nem). A jutalom kifizetése ugyanolyan terhekkel járna, mint a prémiumé, de lehetőség van rá, hogy adómentesen kifizethető lakáshitel törlesztési támogatássá minősítse át a munkáltató. Ebben az esetben is közvetlenül a banknak kell utalni a támogatás összegét.

Amellett, hogy az új adómentes támogatással havi hiteltörlesztési terheink némileg könnyebbé válhatnak munkáltatónk közreműködése esetén, fontos tudni, hogy a bankok hitelkínálata is jelentősen átalakult. Az erőteljes kamatcsökkentés hatott a hitelekre is, így akár lényegesen olcsóbb hitellel lecserélhetjük meglévő hitelünket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.