BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Obama emeli a minimális órabért

Barack Obama amerikai elnök annak elrendelésére készül, hogy 10 dollár 10 centre emeljék a minimális órabért a jövőben leszerződő szövetségi alkalmazottak esetében - közölte kedden a Fehér Ház.

Az elnök elhatározását alig néhány órával azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy Obama kedd este (közép-európai idő szerint hajnali három órakor) elmondja majd az unió helyzetéről szóló idei beszédét. Az immár ötödik alkalommal előadandó programnyilatkozatában az elnök a rendelet kihirdetése mellett sürgetni fogja a kongresszustól, hogy hagyja jóvá az országos minimálbér két demokrata honatya, Tom Harkin szenátor és George Miller képviselő által kezdeményezett megemelését, amelynek ügye elakadt a törvényhozásban.

Az elnöki rendelet értelmében az új szerződések esetében alkalmazandó minimális órabérről meghozandó rendelet az olyan alkalmazotti kategóriákat érinti, mint a katonai támaszpontok konyhai és mosodai dolgozói, a szövetségi épületek portásai vagy a szövetségi építkezéseken alkalmazott munkások. A rendelet által érintett munkavállalók 60 százaléka nő.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke bírálta Obama kezdeményezését rámutatva, hogy a minimálbérről a kongresszusnak és nem a végrehajtói hatalmi ágnak kell döntenie.

A Harkin-Miller törvényjavaslat értelmében a minimális órabért lépcsőzetesen minden amerikai munkavállaló esetében 10 dollár 10 centre kell felemelni, majd az inflációhoz igazítva indexálni. Az indítvány értelmében több mint két évtized után először emelnék a borravalóban részesülő alkalmazottak minimálbérét is.

Az amerikai szövetségi minimális órabér jelenleg 7 dollár 25 cent. Négy államban ennél alacsonyabb, öt államban és egy területen pedig nincs minimálbér. A Fehér Háznak a várható rendeletet megindokló közleménye szerint a minimálbér-emelés következtében azoknak a négyfős családoknak, amelyeknek legalább az egyik tagját teljes munkaidőben foglalkoztatják, nem kellene szegénységben felnevelniük a gyermekeiket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.