BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egyik legkecsegtetőbb beruházás a garázsvásárlás

Nem számít rossznak, ha egy befektetés adózott hozama 7-8 százalék egy év alatt. Az OTP Jelzálogbank szerint garázsok illetve az új építésű társasházak teremgarázsaiban egy-egy hely bérbeadásával elérhető ekkora hozam. A befektetési célú garázsvásárlási piacot élénkíti, hogy még a külső budapesti kerületekben is egyre terjeszkednek a fizetős parkolási zónák.

A XI. kerületi önkormányzat például a napokban döntött úgy, hogy Őrmezőn, a 4-es metró dél-budai végállomásának környékén parkolási díjat fognak szedni. Így a metró vonalán, főleg a dél-budai megállók környékén jelentősen megnőhet a kereslet a garázshelyek iránt, hiszen sok ingázónak jobban megéri bérelni vagy vásárolni fedett, őrzött parkolóhelyet, mint fizetni az utcán parkolásért, vagy sokkal több pénzért a város szívében leállítani a kocsit.

A garázshelyek befektetési célú vásárlásának legfőbb előnye azonban az, hogy az vételárukhoz képest jóval magasabb összegért lehet kiadni őket, mint egy lakást. Bel-Budán 28–38 ezer, a pesti Belvárosban 25–35 ezer, a külsőbb kerületekben Pesten és Budán egyaránt 15–25 ezer forint körül alakul a teremgarázsokban egy férőhely bérleti díja. A belső kerületekben a tulajdonosok sokszor úgy is ki tudják adni a garázshelyeket, hogy éjszakára, illetve hétvégére a környéken lakó, míg napközben az ott dolgozó bérlő használja. A két bérleti díj így együtt jóval magasabb lehet, igaz, ez a megoldás már több intéznivalóval jár.

Ami az árakat illeti, az OTP Jelzálogbank a NAV összes garázs- és parkoló típust együtt tartalmazó adatbázisán alapuló elemzése szerint a legdrágább az I. kerület volt, ahol 2,9 millió forint volt az elmúlt két évben értékesített garázshelyek átlagára. Ezt követi a II. kerület 2,5 milliós, a VII. és XII. kerület 2,3 milliós, illetve a VI. kerület 2,2 milliós átlagárral. A legolcsóbban a XVIII. kerületben lehetett garázst venni, ahol 0,8 millió forint volt az elmúlt két évben értékesített parkolóhelyek átlagára.

A megyeszékhelyek közül ebben a két évben Debrecenben és Szegeden volt a legtöbb garázsértékesítés – itt 1,6 millió forint volt az átlagár. Ugyanakkor a legmagasabb áron, átlagosan 1,7 millió forintért, Miskolcon keltek el a parkolóhelyek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.