BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz híreket kapott Japán

Japánban a kiskereskedelmi forgalom idén áprilisban 4,4 százalékkal csökkent a tavalyi azonos hónaphoz képest, miután az április elején életbe lépett áfaemelés éreztetni kezdte a hatását.

Az áfát a tokiói kormány 5-ről 8 százalékra emelte, s ez volt az első ilyen emelés az elmúlt 17 évben. A BBC News szerint Japánban drágulnak a szociális juttatásokra szóló kiadások a lakosság öregedése miatt és a kormány igyekszik megfékezni az állami adósságok növekedését.

Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy a japán fogyasztók még az áfaemelés előtt siettek bevásárolni. Ennek köszönhetően a kiskereskedelmi forgalom márciusban még 11 százalékkal növekedett, a növekedés a leggyorsabb ütemű volt 1997 máriusa óta.

Az áfaemelés egyébként várhatóan segitséget nyújt Japánnak ahhoz, hogy elérje az erre az évre beütemezett 2 százalékos inflációs célkitüzést. Elemzők ugyanakkor úgy vélik, a kiskereskedelmi forgalom csökkenése valószínűleg csak átmeneti jellegű, és a belföldi fogyasztás élénkülni fog az elkövetkező hónapokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.