BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már folyószámlahitelre is köthető törlesztési biztosítás

Innováció Folyamatosan újítanak a jövedelempótló biztosításokat kínáló cégek, a kárhányadok már stabilizálódtak
Újabban már a folyószámla hitelkeretére is lehet törlesztési biztosítást kötni, egy ilyen szolgáltatással indult el nemrég a Groupama Garancia. Ez a biztosítás az ügyfelek részére haláleseti, baleseti egészségkárosodási és munkanélküliségi fedezetet nyújt – mondja Garamvölgyi Zoltán, a cég élet- és bankbiztosítási ügyvezető igazgatója. A biztosítást egyelőre a biztosító stratégiai partnerénél, vagyis az OTP-nél érhetik el az ügyfelek, de elképzelhető, hogy máshol is lenne rá kereslet.

Magyarországon ugyanis körülbelül 450 milliárd forintnyi folyószámlahitellel rendelkezik a lakosság, vagyis minden egyes háztartás 120 ezer forint körüli mínuszba kerül a hónap végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint. A hitelek kamata magas, 25 százalék fölött van még annak ellenére is, hogy az alapkamat egyre alacsonyabb. Aki tehát munkanélkülivé válik, vagy betegség, baleset miatt elveszíti a jövedelme jelentős részét, komoly problémával szembesülhet a hitelkeret visszafizetésénél.
A jövedelempótló biztosítások piaca nagyjából egy évtizedes múltra tekint vissza, több biztosító is foglalkozott ezzel, a válság éveiben azonban számos cég kivonult a piacról. A nagy játékosok között van még a Groupama mellett a Cardif, amely a mintegy 8 milliárd forintos díjbevételűre becsült magyarországi piac csaknem felét birtokolja. „Ma jellemzően a csekély megtakarításaik miatt nagyobb bizonytalanságot érző, tehát alacsonyabb és közepes jövedelmű munkavállalók keresik ezt a védelmet” – mondja az ügyfélkörről Bernáth Tamás vezérigazgató-helyettes. Az ügyfelek számát a jövedelempótló biztosítások piacán a Groupama Garancia több tízezerre becsüli, ha ehhez hozzáadjuk a hitelfedezeti biztosítással rendelkezőket is, akik jellemzően a lakáshitelekkel kapcsolatos törlesztési nehézségek esetére vásárolták meg a védelmet, akkor már több százezres ügyfélkörről lehet szó.

Ezeknél a biztosításoknál a kárkifizetések a válság csúcspontján tetőztek, azóta a Cardif tapasztalatai szerint javult a helyzet, csökkent a kárhányad, az elmúlt két évben pedig stabilizálódott a szintje. A Groupama Garanciánál is megérezték a korábbi években megemelkedő munkanélküliségi ráta hatását. A törlesztési vagy életszínvonal-biztosítással rendelkező ügyfeleknek nagyobb számban kellett kártérítést fizetni olyan nehéz élethelyzetekben, mint keresőképtelenség vagy munkanélküliség.
A piaci szereplők folyamatosan próbálnak fejleszteni. A Cardifnál ez abban mutatkozik meg, hogy a hitelfedezeti, kölcsönfelvételhez kapcsolódó konstrukciók mellett egyre nagyobb szerepe lesz a más kötelezettségek – például mobiltelefon- és közműszámlák, vagy napi bevásárlások – fedezésére irányuló biztosításoknak, másrészt a választható fedezetek közt egyre gyakrabban szerepel olyan kiegészítés, amivel valamivel magasabb díjért az ügyfél szabadon elkölthető havi fix összeghez is jut. Hasonló biztosítás a Groupamánál is van, 2011 óta kínálnak olyan biztosítást, amely tartalmaz fix jövedelem-kiegészítést, emellett megtéríti ügyfeleink csoportos beszedéssel fizetett számláit, kiadásait is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.