BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A stadionépítések tették be a kaput - hiába adózunk többet, megugrott a hiány

Az idei első negyedévben 256,6 milliárd forint volt a kormányzati szektor deficitje – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A nettó hitelfelvétel a GDP 3,6 százalékát tette ki, ami 0,4 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakéhoz mért szinthez képest, ugyanakkor emelkedés a 2012 első negyedévében mért 2,9 százalékhoz viszonyítva.

A tavalyi év első három hónapjához képest a kiadások és a bevételek is emelkedtek, a 31 milliárd forinttal alacsonyabb hiányt az okozta, hogy a bevételek gyorsabban növekedtek. A kormányzati szektor bevétele elérte a 3 416 milliárd forintot, ami több mint 280 milliárdos növekedés egy év alatt. Ez elsősorban annak tudható be, hogy emelkedtek az adóbefizetések. Az áfából közel 15 százalékkal több pénze lett a kormánynak, a jövedelemadók pedig 8 százalékkal növekedtek.

A kiadások 250 milliárd forinttal nőttek és elérték a 3 671 milliárd forintot az első negyedévben, amiben nagy szerepet játszottak a választások előtti költekezések. Az út és vasútépítésekkel, de a stadionépítésekkel is összefügg a kiadások emelkedése. Ebben az időszakban folyt a Felcsút, a Debrecen és a Ferencváros stadionjának az építése is.

A 7,3 százalékos átlagnál nagyobb mértékben, 14,8 százalékkal növekedett a folyó termelő felhasználás (a termelési folyamat során más termelőegységtől vásárolt termékek és szolgáltatások értéke, amiket új termékek előállításához használnak). A munkavállalói jövedelem 6,1, a pénzbeni társadalmi juttatások csekély mértékben, 1,6 százalékkal nőttel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.