BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államcsőd Argentínában

Magyar idő szerint reggel hatkor formálisan is államcsődbe került Argentína, miután nem sikerült megegyeznie hitelezőivel.

Nem született megállapodás az argentin kormány és a hitelezők között – jelentette be Axel Kicillof, a dél-amerikai ország pénzügyminisztere szerda éjjel. Ez egyben azt jelenti, hogy magyar idő szerint reggel hat órakor Argentína formálisan államcsődbe került.

Ekkor járt le ugyanis a türelmi idő egy 539 millió dolláros kamatfizetési kötelezettség megfizetésére. A 2033-ban lejáró diszkont kincstárjegy utáni kamat összegét Buenos Aires letétbe helyezet ugyan, ám mereven elzárkózott attól, hogy a jelenlegi feltételekkel kifizesse azokat a Kicillof által „keselyűnek” nevezett hedge fundokat, amelyek követelését nemrég az amerikai Legfelsőbb Bíróság is jogosnak nevezte.

Az Aurelius és az NML Capital befektetési cégek azt a megállapodást vitatták bíróság előtt, amelynek értelmében Argentína hitelezői leírták az ország előző, 13 évvel ezelőtti államcsődje után fennálló adósság jelentős részét. Az amerikai bíróságok elfogadták érvelésüket, és kimondták: Buenos Aires addig nem fizetheti meg az átstrukturált adósság utáni kötelezettségeit, amíg nem törleszti a hedge fundok által elvárt 1,3 milliárd dollárt.

Argentína nem likviditási problémai miatt nem hajlandó fizetni, hanem attól tart, egy ilyen lépés precedens lenne a többi hitelező számára, ezzel pedig becslések szerint 15 milliárd dollárt veszítene. Ez a peso folyamatos értékvesztésével és devizalikviditási problémákkal küzdő ország számára végzetes lenne, mivel az összeg meghaladja a devizatartalék felét.

Az ország évek óta a világ legkockázatosabb adósának számít, a hitelügyletekre kalkulált felár, a CDS a hónap elején, a technikai csőd beállta után 1700 pont felett mozog. Nem véletlen, hogy a New Yorkban az utolsó órákig zajló tárgyalások reménytelenségét látva a Standard & Poor''s már éjfél előtt bejelentette: szelektív nem törlesztő (SD) kategóriába sorolta vissza az ország már eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolásait. Az amerikai hitelminősítő már július elején közölte, hogy negatív kihatású felülvizsgálat alá vette Argentína besorolásait, de a cég akkor még látott esélyt az argentin kormány és az érintett amerikai kötvénybefektetők közötti megegyezésre.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.