BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Büntetni a NAV, aki visszakéri a 98 százalékos különadót?

A NAV félreértelmezi a 98 százalékos különadóról szóló alkotmánybírósági döntést, és megbünteti azokat, akik vissza akarják szerezni a pénzt – állítja az Index egy belső adóhatósági körlevélre hivatkozva.

Miután a strasbourgi bíróság elkaszálta a túl magas végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvényt, ugyanígy tett a magyar Alkotmánybíróság is. A testület kimondta, hogy a különadó sérti az emberi jogokat és nemzetközi szerződésbe is ütközik. Egy belső körlevél szerint azonban, amelyet az Index szerzett meg, és amelyet a NAV elnöke, Vida Ildikó jegyez, a NAV-tól nem lehet visszaigényelni a pénzt, sőt, aki önellenőrzés keretében ezt kéri, azt ellenőrizni kell és meg is kell büntetni.

A titkos belső körlevél szerint (amit a Nemzetgazdasági Minisztériummal is egyeztetett a NAV) az sem jár jobban, aki nem önellenőrzéssel, hanem más nyomtatvánnyal, vagy egy egyszerű levéllel próbálkozik: őket arra kell felhívni, hogy nyújtsanak be önellenőrzést – amit a körlevél alapján viszont el kell utasítani, az adózót ellenőrizni és büntetni kell.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.