BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fico nekiment Dzurindának: Ne oktasson ki senki a nemzetközi politikáról!

A szlovák miniszterelnök kitart korábbi véleménye mellett, amely szerint ha válsághelyzet van, akkor más megoldást kell választani, mint az értelmetlen szankciókat. Mindezt még az Európai Unió és Oroszország egymással szembeni szankciói kapcsán nyilatkozta. Most pedig Ukrajna is szankciókat fogatott el Oroszországgal szemben.

A szlovák miniszterelnök kitart korábbi véleménye mellett, amely szerint ha válsághelyzet van, akkor más megoldást kell választani, mint az értelmetlen szankciókat. Mindezt még az Európai Unió és Oroszország egymással szembeni szankciói kapcsán nyilatkozta. Most pedig Ukrajna is szankciókat fogatott el Oroszországgal szemben – számolnak be szlovákiai lapok.

Az ukrajnai szankciók érinthetik az Oroszországból Európába tartó gázszállításokat. Ha konfliktus alakul ki, oldják meg más módon, minthogy háromoldalú szankciókat vezetnek be, amelyek mindenki gazdaságát károsítják – nyilatkozta Robert Fico csütörtökön, a Pavol Pavlis gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatón.

Kijelentette, hogy senki nem oktathatja ki őt a nemzetközi politikából. Főleg ne egy olyan politikus, aki beleegyezett, hogy a NATO gépei Szlovákia légterén keresztül jussanak el Szerbiába, ahol civileket bombáztak – utalt a kormányfő MikulᚠDzurindára, aki a SME napilapnak adott interjújában beszélt arról, hogy Fico a kölcsönös szankciókról tett kijelentésével rontja Szlovákia hitelét és megbízhatóságát. Dzurinda az interjúban kiemelte: valószínűsíthető, hogy a szlovák minisszterelnök inkább Oroszország, mint Ukrajna pártján áll.

Fico erre reagálva csütörtöki sajtótájékoztatóján kifejtette: különös, hogy egy olyan ország, amely aláírta az asszociációs egyezményt az unióval, egy olyan ország, melynek mindannyian segíteni próbálunk, ahelyett, hogy koordinálná az álláspontjait az EU-val, egyoldalú lépéseket tesz, amelyekkel veszélyezteti az egyes tagállamok individuális érdekeit. Az Európai Bizottságnak aktívabbnak kell lennie ebben a kérdésben. Nem szeretnénk az orosz-ukrán vita túszai lenni –  szögezte le Fico.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.