BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megegyezett az EU és Kanada a szabadkereskedelemről

A Kanadával tervezett szabadkereskedelmi egyezmény lehet az EU-USA megállapodás főpróbája, ezért is aggódtak sokan, amikor úgy tűnt, hogy lassulnak a tárgyalások. Most azonban szinte teljesen kész van a szöveg.

Az Európai Unió és Kanada hónapokig tartó vita után lezárta a szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről szóló tárgyalásokat - közölte a kanadai kormány Ottawában.

Kanadai kormánykörökből származó információk szerint a fennmaradó kérdéseknél már csak technikai részletekről van szó. A két fél elvben már tavaly októberben megállapodott az egyezményről, ám számos kérdésben vita támadt, például a pénzügyi szektor, a befektetésvédelem, valamint a marhahús- és sajttermelés kvótái tekintetében.

Az egyezmény szövegének tervezetét most jogi szempontból vizsgálják és leforditják. Ezt követően foglalhat állást Kanada tíz tartománya és az Európai Unió 28 tagállama. Az egyezmény várhatóan 2016 közepén léphet életbe. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.