BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óvatosabbak a kapcsolt ügyletek árazásánál a nagyvállalatok

Egyre elővigyázatosabbak a nagyvállalatok a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciók árazásakor: három év alatt több mint három és félszeresére nőtt a szokásos piaci ár – adóhatóság által történő – előzetes megállapítására benyújtott kérelmek száma. Amíg 2007-től 2010-ig 24 alkalommal fordultak az adóhivatalhoz, addig 2013 végéig már több mint 85 kérelmet nyújtottak be az adózók.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) statisztikái szerint 2010-hez viszonyítva tavaly csaknem megduplázódott, 13-ról 20-ra emelkedett a szokásos piaci ár megállapítására éves szinten benyújtott kérelmek száma. A nagyvállalatok óvatosságát az adóellenőrök fokozódó szigora magyarázza, és a tendencia összefüggésben lehet azzal, hogy 2010-ben a korábbi évekhez képest rekordnagyságú, több mint 33 milliárd forint összegű nettó adókülönbözetet tártak fel a transzferár-ellenőrzések során. Ez jelzésértékű volt a nagyvállalatok számára: ha el akarják kerülni az adókülönbözetek megállapítását – valamint a kapcsolódó adóbírságokat –, érdemes előzetesen megerősíttetniük a jövőbeni kapcsolt ügyletek transzferár-kezelését az adóhatósággal.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján jól látható milyen ügylettípusokat vizsgált kiemelt figyelemmel az adóhatóság. A menedzsmentszolgáltatásokért a hazai leányvállalatoknak kiszámlázott díjak régóta a transzferár-ellenőrzések fókuszában állnak. Ezeknél az ügyleteknél a haszonkulcsokon és a költségalapokon túl azt is ellenőrzik, hogy a magyar vállalkozásnak ténylegesen szüksége volt-e az adott szolgáltatásra. Kiemelt terület még a csoporton belüli finanszírozás, a jogdíjak, például a márkanév használat ellenértékeként megállapított díjak. Végezetül fokozottan ellenőrizték az eredményt is befolyásoló vállalati átszervezéseket és a cégek veszteségességének okait is.

Ugyanakkor hiába azonosítható, hogy milyen területeket vizsgál kiemelten a NAV, és hiába kérelmezték többen a kapcsolt ügyletek hatósági árazását az utóbbi időben, az adókülönbözet – a 2011. évi visszaesést követően – mégis jelentősen növekedett 2010-hez viszonyítva. Tavaly összesen 49,7 milliárd forint volt a kapcsolt vállalkozásoknál feltárt nettó adókülönbözet, 2012-ben 43,8 milliárd, 2011-ben pedig közel 25 milliárd forint.

Az adatokból egyértelműen látszik, hogy az adóhatóság a nemzetközi gyakorlattal összhangban kiemelt figyelemmel vizsgálja a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciókat, így a jövőben várhatóan tovább emelkedik a szokásos piaci ár előzetes megállapítására benyújtott kérelmek száma, ám nagyságrendi növekedésre valószínűleg nem számíthatunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.