BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adókedvezmény jár a házasodásért, marad a magas áfa és a reklámadó

Mégsem kapnak adócsökkentést jövőre a nagy cégek és a kétgyermekesek, de lesz minimális kedvezmény az új házasoknak, és a bankok esetleg leírhatnak valamit az adójukból, ha nő a hitelállományuk. A kormány fellép az áfa-csalások ellen is. Beterjesztették a 2015-ös adótörvények tervezetét.

A fő cél a családi adórendszer fenntartása, a kis- és középvállalkozások támogatása, de fenntartják a különadókat is. A munkákat terhelő adókat azonban alacsonyan tartják – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő a ma beterjesztett adótörvények bemutatásakor.

Ahhoz képest, hogy a törvény nagyon nagy változásokat nem tartalmaz összesen 382 paragrafuson és 18 mellékleten át sorolják az új szabályokat. A törvényjavaslat - indoklások nélkül - 176 oldalból áll, és 37 törvényt ír át, köztük a mozgóképről szóló jogszabályt  

A családi adókedvezmény fennmarad, 2015-ben még az ideihez hasonló lesz. A fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel támogatják, a házasságkötés után az első két évben havonta 5 ezer forint adókedvezményt kapnak.

A kedvezmény valójában az első házasságra vonatkozik - kortól függetlenül mindazok megkaphatják, akiknél legalább az egyik félnek az első házasságáról van szó. Ez sem jelent azonban túl nagy kormányzati ajándékot: ha mind az évi 37 ezer házasságot kötőnek adnák a kedvezményt akkor se kerülne ez többe a költségvetésnek 4,5 milliárd forintnál évente.

A kétgyerekes családok adókedvezménye ennél sokkal többe kerülne, ezt azonban csak 2016-tól növelik, pedig korábban még arról volt szó, hogy már jövőre. A terv ráadásul az, hogy 2019-ig több lépcsőben duplázzák meg a mai tízezer forintról húszezerre a havonta gyermekenként leírható összeget.

A bejelentés szerint 2015-ben változatlan marad a vállalkozások adózása - ami tulajdonképpen a korábi előre jelzett adócsökkentés elhalasztását jelenti. Ahogyan Varga Mihály fogalmazott, a gazdaság teljesítőképességének függvényében terjesztik tovább az egykulcsos adózást, amelynek elérése továbbra is cél. Mindez annyit jelent, hogy megmarad a nagyvállalkozások 19 százalékos adókulcsa és nem csökken a kis- és közepes vállalatoknál most is érvényben lévő 10 százalékra. A csökkentést korábban még egy törvénybe is beleírták - most ezt a passzust veszik ki.

Nagy változás máshol sem lesz - az egyszámjegyű személyi jövedelemadó bevezetése ugyanúgy a gazdasági növekedés függvénye marad, mind korábban. Igaz, Varga Mihály szerint a ciklusban be kívánják ezt vezetni.

A munkát terhelő adók csökkentése ugyanis cél, de ebből jövőre csak néhány kedvezmény kibővítésére van lehetőség. Így a munkahelyvédelmi akcióterv keretében növelni fogják a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását: a kisgyermekes anyák után százezer forintig lehet majd kedvezményt igénybe venni.

További kedvezményt jelent, hogy a társasági adóból a sport- és a filmtámogatások után a felsőoktatási intézmények támogatását is le lehet majd írni. Ez főként azon nagyvállalatoknak kedvez, akik inkább az egyetemi kutató-fejlesztő központokkal működnének együtt, mint a helyi focicsapattal.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a kormány hatékonyan kíván fellépni a feketegazdaság ellen is. Az általános forgalmi adó marad 27 százalék (vagyis azért az anyagi ösztönző megmarad a csalásra), de a  sertéshez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok (szarvasmarha, juh, kecske) húsának áfája. A rendszer a miniszter szerint ugyanis bevállt, csökkent a feketegazdaság aránya az ágazatban.

Ezen kívül bevezetik a elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert is. A cél, hogy minden áru útját ellenőrizni tudják, így az országban nem lehet majd forgalomba hozni olyan terméket, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. A rendszer előkészítése most zajlik, amennyiben a parlament is támogatja, akkor 2015. január 1-jén elindulhat - fejtette ki a miniszter.

További korlátozás, hogy az új cégeknek havonta kell majd áfa-bevallást leadniuk. Így könnyebben kiszűrhetőek lesznek a csalók, ahogyan ugyanezt a célt szolgálja, hogy most már nem kétmillió, hanem egymillió forint lesz a tételes áfa-bevallás értékhatára.

Vagyis: úgy tűnik, hatottak a kormányra a láncolatos áfa-csalások megakadályozását célzó javaslatok. A visszaélések elleni küzdelmet segíti az elektronikus rendszerek bevezetése is. Az áruk mozgását figyelő rendszer alapja valószínűleg az elektronikus útdíj-rendszerhez és a hozzá kapcsolt kamerahálózat lesz, míg az online pénztárgépek is fehérítenek.

 Lapunk kérdésére aVarga Mihály arról beszélt, hogy  az online pénztárgépek bevezetése sikertörténet, és kormányzat gondolkodik abban, hogy más ágazatokban is vezessék be a kereskedelem és a vendéglátás után. Varga nem mondta el, hol, hangsúlyozta, hogy több javaslatolt kaptak és "olvastak a sajtóban is", (értelemszerűen: a szolgáltatók, például fodrászok, kozmetikusok, taxisok jöhetnek szóba). Azt közölte: biztos abban, hogy a rendszert még jövőre kiterjesztik, a kérdés az, hogy mely ágazatokra.

A miniszter közlése szerint a különadók - így a bankadó és a reklámadó - maradnak, a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is. Igaz, a közterből leírható lesz a nyereségadó - vagyis a profitábilis cégek jobban járnak a módosítással (akkor is, ha az internetes díjak után már fizetniük kell majd az adót). Az intézkedéstől 20 milliárd forint többletbevételt várnak.

A bankadót érintő kérdésünkre a miniszter azt válaszolta: a kormány "gondolkodik abban", hogy a növekedés elősegítése érdekében a bankadóból kedvezményt biztosítanának annak a banknak, amely bővíti hitelezését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.