BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

NAV-végrehajtás alatt van a Corvinus és a munkaügyi hivatal is

Több központi költségvetési intézmény is szerepel az adóhivatal végrehajtási eljárás alatt állók listájában. A Corvinus Egyetem, számos kórház és még a munkaerőpiaci szakfeladatokat ellátó hivatal is az aktuális listán található - írja az mfor.hu.

A NAV adatbázisa szerint jelenleg végrehajtási eljárás alatt áll a Szigetvári Kórház, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, a Magyar Imre Kórház és a Keszthelyi Kórház is.

Az adóvégrehajtás tényénél többet azonban nem lehet tudni a végrehajtás állapotáról, sem kiváltó okairól, sem pedig arról, hogy milyen régi és mekkora összegű tartozás miatt kerülhettek listára a fentebb említett intézmények. Igaz, nem kell feltétlenül nagy összegű adósság ahhoz, hogy egy intézmény a listára kerüljön.

Más központi költségvetési intézmény is ott van a végrehajtás alatt állók adatbázisában. Így például a foglalkoztatáspolitikai, munkavédelmi, munkaügyi, szak- és felnőttképzési feladatokat ellátó központi hivatal, vagy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal.

Az mfor.hu cikkére a Budapesti Corvinus Egyetem egy közleményben így reagált: " a megjelent hírekkel ellentétben az egyetem nyilvántartott szállítói állománya augusztusban 190 millió forint volt, és ez szeptemberre 50 millió forintra csökkent, vagyis a számok a valóságban nem növekvő, hanem csökkenő tendenciát mutatnak. A tendencia mellett figyelembe kell venni az összegek tartalmi jellemzőit is. Ezekből az összegekből augusztusban 130 millió forint és szeptemberben 17 millió forint uniós pályázati elszámolásokból adódó szállítói finanszírozás, ami azt jelenti, hogy az ezen összegek mögött álló számlákat nem az egyetem, hanem a pályázatot felügyelő szervezet fizeti ki közvetlenül, az egyetem ráhatása nélkül. A nyári hónapokban lezajlott pályázati tevékenységekhez kapcsolódó összegek jelentek meg az augusztusi adatban, és a sikeres elszámolásokat követően ezek szeptemberre kifizetésre kerültek."

Az egyetem közleményében kiemeli, hogy: "a fentiek alapján az egyetem adósságára és a kapcsolódó szankciókra vonatkozó megállapítások tévesek és megalapozatlanok. Az egyetem a NAV köztartozásmentes adatbázisában a mai napon is szerepel, és az elmúlt 10 hónapban a 2013 évi jelentős, milliárdos nagyságrendű tartozásait kiegyenlítette, pénzügyileg konszolidálódott, így a közeljövőben nem fenyegeti semmiféle végrehajtási, vagy egyéb, a gazdálkodásra visszavezethető szankció, intézkedés. A szakmai és a felügyelő szervek véleménye szerint az Egyetem az elmúlt hónapokban kivételes szakértelemmel, professzionális és a hazai felsőoktatási intézmények előtt is követendő, példaértékű módon számolta fel adósságállományát és stabilizálta pénzügyi állapotát - Dr. Pavlik Lívia megbízott gazdasági főigazgató vezetésével" - zárja a Budapesti Corvinus Egyetem közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.