Nőnek a katonai védelmi kiadások

A következő években a NATO-nak tett vállalás érdekében jelentősen növelni kell a katonai kiadásokra szánt összeget, jövőre 9 milliárd forinttal többet terveznek erre a célra, 10 éven belül a GDP 2 százalékát kellene erre a célra fordítani.

Az idei évhez képest mintegy 9 milliárd forinttal, 250,4 milliárd forintra emelik a jövő évi honvédelmi kiadások keretét – áll a 2015-ös költségvetés tervezetében. Ez az összeg a jövőre jelzett 33 ezer 228 milliárd forintos GDP nagyjából 0,75 százalékának felel meg. A jövőre megnövelt összeg ellenére az idei büdzsé tervezet szerint a jósolt GDP 0,79 százalékát tervezték az idén katonai kiadásokra. 2000 és 2004 között a honvédség büdzséje még a GDP 1,7 százaléka körül mozgott, 2006-ban 1,1 százalék volt.

A magyar kormány 2012-ben azt garantálta, hogy 2016-ig nominálértéken nem csökkenhet a honvédelmi költségvetés, majd 2016-tól kezdődően a GDP részarány évi legalább 0,1 százalékos növelésével 2022-re eléri a GDP nagyjából 1,4 százalékát.

Az ukrán válság hatására azonban a NATO-tagországok a szeptemberi walesi csúcsértkezleten abban állapodtak meg, hogy visszafordítják a védelmi kiadások csökkentésének folyamatát (a 90-es évek 2,3 százalékáról átlagban 1,5 százalékra csökkentek). Egy évtizeden belül minden NATO-tag közelíti katonai kiadásai mértékét a saját nemzeti összterméke (GDP) 2 százalékának megfelelő értékhez, ezt már figyelembe vették a jövő évi büdzsé tervezésénél is a honvédelmi miniszter szerint. Ezen belül a védelmi költségvetés 20 százalékát a haderő fejlesztésére kell fordítani. Hende Csaba honvédelmi miniszter nemrég azt hangsúlyozta, hogy a 2008 óta tartó gazdasági válság nyomán az európai védelmi ráfordítások mintegy 20 százalékkal csökkentek, míg Oroszország 50 százalékkal emelte védelmi kiadásait.

Magyarország a NATO-csúcson azt is vállalta, hogy mintegy 20 milliárd forintos beruházás keretében a következő másfél-két évben fejlesztik a pápai bázisrepülőteret. Egy parlament előtt álló jogszabály azt tervezi, hogy a jövőben megnyitnának egyes katonai reptereket a polgári légi közlekedés előtt. A Magyar Honvédség pápai bázisrepülőtere fokozatosan válik a jövőben nemzeti, szövetségi és európai uniós erőforrások bevonásával szállítási csomóponttá, vagyis közös felhasználású katonai és polgári reptérré.

Az Afganisztánban jövő januárban kezdődő új NATO-misszióhoz Magyarország több mint száz katonával járul hozzá, 2015 és 2017 között pedig évi 500 ezer dollárral segíti az afgán biztonsági erők finanszírozását. Jelenleg a Magyar Honvédség csaknem 800 katonája három földrészen, 12 országban teljesít szolgálatot nemzetközi békemisszió részeként. A honvédelmi tárca jövőre 4 milliárd forinttal járul hozzá a NATO költségvetéséhez, ezen felül a NATO Biztonsági Beruházási Programjához való hozzájárulásként is több mint 2,29 milliárdot biztosítanak.

A korábbi évekhez hasonlóan értékesíthetik a honvédelmi célra feleslegessé vált vagyontárgyakat, a bevételeket modernizációra fordíthatják. A honvédelmi tárca fejezetében egyébként több mint 31,9 milliárdos összbevétellel számolnak.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ a működési költségeken felül (22,5 milliárd forint) több mint 4 milliárdos támogatáshoz juthat a honvédelmi tárca keretéből. Mindezen felül a budapesti honvédkórház számára 215 millió forintos beruházási forrást is beterveztek a büdzsébe.

Az Összhaderőnemi Parancsnokság 63,9 milliárdból gazdálkodhat, a vezérkar és közvetlen szervezetei pedig közel 50 milliárdból, az egyéb HM szervezetek 73,52 milliárdból. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat forrásai is több száz millió forinttal emelkednek jövőre, a katonai titkosszolgálat 2015-ben 10,9 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre.

Új feladat idén a honvédelmi tárcának a nemzeti és kiemelt ünnepek, egyéb rendezvények, események megszervezésére és lebonyolítása. Erre 760 millió forintot biztosít a költségvetés.

A büdzsé szerint a Gripen repülőgépek beszerzésének (lízingként elszámolt) 2015 végére fennálló tartozása várhatóan 98,4 milliárd forint lesz.

Életpálya-modell béremeléssel

Jövőre elindul a fegyveres és rendvédelmi életpálya-modell, amelyre összességében 44 milliárd forintot biztosít a kormány. Hende Csaba tárcavezető a héten a parlamentben azt mondta, hogy 2015. július 1-jétől 2019-ig összesen ötven százalékkal emelik átlagosan a magyar katonák illetményét. Az illetményemelésen túl az életpályamodellben kiszámítható és teljesítményalapú előmeneteli rendszer lesz. Új lakhatási támogatási rendszert is bevezetnek; 2016-tól tervezik egy szélesebb körű közszolgálati lakáshitelprogram bevezetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.