BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pótlék és a munkahely is veszélybe kerülhet

Egyeztetett tegnap a nemzetgazdasági tárca a legfontosabb szakmai szervezetekkel a KDNP által felvetett vasárnapi kereskedelmi tilalomról. A résztvevők többsége a munkahelyeket és a kereskedelmi forgalmat féltve nem támogatja a korlátozást. – A Nemzetgazdasági Minisztérium immáron harmadik alkalommal folytatott egyeztetést az érintett szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel. Ennek során mindenki elmondhatja a véleményét, szakszerű és tárgyszerű vita zajlik, érdemi felvetések hangzottak el a mai alkalommal is – nyilatkozta lapunknak Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára hozzátette: a tárca az ilyen egyeztetések során “begyűjti a véleményeket, amelyeket minden bizonnyal feldolgoz majd.

Vámos György az egyeztetésekkel kapcsolatban kijelentette: a szakmai szervezetek nem mind, de többségükben a vasárnapi zárva tartás ellen vannak. Nem csupán a szűken vett kereskedelem képviselői közül, de aggódnak az élelmiszergyártók, a szálloda- és vendéglátóipar képviselői is, hiszen mind a forgalmuk csökkenésétől tartanak. Vámos szerint ha a kormány kötelezővé tenné a vasárnapi zárvatartást, akkor az 20 ezer ember munkáját tenné feleslegessé csak a kereskedelemben. Ebbe nem számoltuk bele például a biztonsági őröket, a takarítókat és a többi, kapcsolódó szolgáltatást végző dolgozót – mondta el a főtitkár. Vámos György hozzátette: a jövő héten újabb forduló várható az egyeztetési folyamatban, az erről szóló meghívó már meg is érkezett a tárcától.

A felvetést, vagyis a nagyobb üzletek vasárnapi zárva tartását az élelmiszerfeldolgozók sem tartják jó ötletnek. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) nem vett ugyan részt az egyeztetésen, de a szervezetnél úgy vélik, a döntés rájuk nézve is komoly kihatással lehet. Nem tudjuk prognosztizálni, hogy amennyiben vasárnap kötelezően zárva kellene tartaniuk a nagyobb kereskedelmi egységeknek, mekkora forgalomváltozás lenne, az azonban biztosra vehető, hogy az élelmiszergyártók forgalma nem nőne. A forgalom már pár százalékos esése is több tízmilliárdos kiesést jelentene a hazai élelmiszeripar bevételében – tette hozzá a Szöllősi Réka, a szervezet titkára.

A forgalom csökkenése amitt is előállhat, hogy a határmenti vásárlók vasárnaponként Szlovákiába járnának át a boltokba, az ezen a napon „zárva tartó” Ausztriából nem jönnének át Magyarországra – jelenleg ugyanis a határ mentén ez jellemző. A KDNP felvetéséről vegyesen, de többségében elutasítóan gondolkodnak a szakszervezetek is. A kereskedelmi dolgozókat képviselő legnagyobb érdekvédelmi tömörülés, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nem támogatja a vasárnapi zárva tartást. A KASZ általában a zárva tartás pártján volt, ám több más kereskedelmi intézkedéssel együtt ez már hátrányosan érintené a szektort, és munkahelyeket veszélyeztetne – mondta el lapunknak Sáling József. A KASZ elnöke úgy fogalmazott: jelenleg már nem a vasárnapról van szó, hanem a kereskedelmi dolgozókról. „A zárva tartásra kötelezett áruházláncoknál 60 ezer munkavállaló dolgozik, közülük 12 ezer szakszervezeti tag. Számukra a vasárnapi pótlék nagyon hiányozna, és félő az is, hogy a munkahelyük kerülne veszélybe” – tette hozzá Sáling József.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.