BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Este tíz után és vasárnap a webáruházak sem szállíthatnak

Márciustól az online megrendelt termékek sem szállíthatóak ki este tíz és reggel hat óra között, valamint munkaszüneti napokon és vasárnap – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden közzétett állásfoglalásából. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az NGM helytelenül értelmezi a törvényt.

Bezárja a kormány az online kiszállítási kiskaput is, amelynek révén például a Tesco részben pótolhatta volna a márciusban a kiskereskedelemben bevezetendő vasárnapi zárva tartás miatt kieső forgalmat. Ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Index cikkére reagáló állásfoglalásából. Közölték: bár az ügyfelek online megrendelhetik a termékeket, azok kiszállítása 22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg, hiszen a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény hatálya attól függetlenül kiterjed a kiskereskedelmi tevékenységre, hogy azt állandó jelleggel vagy esetenként, állandó vagy időszakonként változó helyszínen folytatják.

Azaz a törvény hatálya szerintük kiterjed az online áruházakra is. A kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása – olvasható az NGM állásfoglalásában.

A szaktárca azt állítja, hogy a törvény nem tesz kivételt az online rendelés utáni kiszállításnál, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet említi, mint olyat, amit lehet végezni a tiltott órákban. A tárca szerint ez a fogalom nem fedi a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az NGM helytelenül értelmezi a törvényt, ami ugyan azzal kezdődik, hogy hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki. Ő úgy véli: a jogszabály nem tiltja meg a webáruházak termékeinek vasárnapi kiszállítását.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló rendelkezések – a harmadik és negyedik paragrafus – az üzletek nyitva tartására vonatkoznak. Az online áruházaknak viszont nincs nyitvatartási ideje, a kiszállítás pedig nem kiskereskedelmi tevékenység – mondta lapunknak Vámos György.

A mintegy 230 vállalkozást tömörítő Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org) több tagját is hátrányosan érint a vasárnapi kiszállítás megtiltása – közölte a Világgazdaság érdeklődésére Ormós Zoltán, a szervezet november végén megválasztott új elnöke. A SzEK.org jelenleg saját álláspontja kialakításán dolgozik, a tegnapi belső egyeztetés után várhatóan ma adnak ki hivatalos közleményt a témával kapcsolatban – fűzte hozzá az elnök.

Még tavaly Várkonyi Balázs, az Extreme Digital Zrt. vezérigazgatója azt mondta, az online áruházak forgalmára kedvező hatással lehet a hagyományos üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó előírás, hiszen a bevásárlóközpontok és a hipermarketek forgalma áthelyeződhet például a webáruházakba. Az Extreme Digital például korábban azt tervezte: februártól bevezeti a vasárnapi házhozszállítást, létszámbővítéssel is számoltak, és egyeztetni kezdtek a szállítást végző futárszolgálatokkal. Igaz: a tervezést akkor kezdték, amikor az NGM állásfoglalása még nem volt ismert. Most valószínűleg nekik is át kell ezeket értékelni.

Kertészetek az enyhítésért

Nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz Megyeri Szabolcs kertész, amelyben a kertészetek vasárnapi nyitva tartása mellett érvel. A termékpaletta jellegéből adódóan a legtöbb kertészeti áruda területe általában több mint 200 négyzetméter, így a vasárnapi nyitva tartás korlátozása a jelenlegi formájában több száz magyar vállalkozást, illetve több ezer fizikai munkát végző magyar családot érint, több ezer alkalmazottal – érvel a szakember.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint a vasárnapi nyitva tartás a dísznövény-kereskedelemben is indokolt volna a növények biológiai tulajdonságai és magyarországi klimatikus adottságai miatt. A szezonálisan működő faiskolai lerakatok főként családi vállalkozásként működnek, szintén jórészt több mint 200 négyzetmétert meghaladó területen. Zömük viszont december végétől márciusig zárva tart, azaz a jogszabály alkotóinak célja – a pihenő idő biztosítása – az árudák esetében teljesül.

A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint a vasárnapi nyitva tartás a dísznövény-kereskedelemben is indokolt volna a növények biológiai tulajdonságai és magyarországi klimatikus adottságai miatt. A szezonálisan működő faiskolai lerakatok főként családi vállalkozásként működnek, szintén jórészt több mint 200 négyzetmétert meghaladó területen. Zömük viszont december végétől márciusig zárva tart, azaz a jogszabály alkotóinak célja – a pihenő idő biztosítása – az árudák esetében teljesül. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.