BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megtépázott hitelesség?

A svájci frankot nagyobb volatilitás jellemezte, mint az orosz rubelt, miután az előbbi hatalmasat erősödött a múlt héten. A jegybankot sok támadás érte, mert váratlanul megszüntette az árfolyamküszöböt, de lehet, hogy nem volt más választása.

Hihetetlennek tűnik, de a svájci frank árfolyama nagyobb ingadozást mutatott az elmúlt napokban, mint a válság sújtotta orosz rubelé. Dollármilliárdos veszteségek érték a befektetőket, és a piacokon jegyezhetetlenné vált a svájci frank, miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) váratlanul eltörölte az 1,20-as euró/frank átváltási árfolyamot, és az pillanatok alatt paritásig jutott. A visszafogottabb piaci kommentárok szerint az SNB bátor volt, mások azonban őrültnek nevezték a háromtagú döntéshozó testületet. Thomas Jordan, a jegybank elnöke egy interjúban azt mondta: tudták, hogy a döntésnek nagy hatása lesz a pénzügyi piacokra, de ha előre jelezték volna a lépést, akkor az spekulációt indíthatott volna el.

Az SNB elnöke ezzel azokra az erős kritikákra próbált választ adni, amelyek szerint kockára tette a központi bank hitelességét, emiatt mostantól kevésbé lehet majd bízni a jegybankok előretekintő iránymutatásában. Karsten Junius, a Nemzetközi Valutaalap egykori közgazdásza szerint az SNB hitelessége sérült, Han De Jong, az ABN Amro közgazdásza pedig ennél is keményebben fogalmazott a Bloombergnek. Szerinte bármit mondanak is a jövőben, a piac nem nagyon fog bízni bennük.

Ha viszont előre közölte volna az SNB, hogy az árfolyamküszöb eltörlésére készül a közeli jövőben, akkor a piac emiatt át is törhette volna a küszöbértéket. A jegybanknak így újra tovább kellett volna növelnie egyébként is rekordmagas mérlegfőösszegét a frank erősödésének megállítására. Az SNB mérlege már most is a afpGDP 80 százalékát közelíti, míg a többi fejlett jegybanké 20-25 százalék körül van. Igaz, ha a jegybank előre szól a szándékáról, akkor biztosan nem lettek volna ilyen heves piaci reakciók, de ha a spekulációs hullám miatt idő előtt fel kell adnia az árfolyamküszöböt, az még nagyobb hitelességi veszteség lehetett volna. (Ha pedig ezen a héten elkezdődik az Európai Központi Bank kötvényvásárlása, és fennmarad az árfolyamküszöb, akkor még nagyobb nyomás alá került volna az SNB.)

Bármit tervez is az SNB, annyi biztos, hogy a mostani paritás közeli euró/frank árfolyam túlságosan erős a svájci gazdaság számára. A jegybank nem zárta ki, hogy intervencióval közbelép, ha szükségesnek tartja, de ennek jelei egyelőre nem láthatóak. Egyedül a svájci pénzügyminiszter utalt arra, hogy nem lenne jó, ha egy az egyben váltanák a frankot euróra. Eveline Widmer-Schlumpf szerint az euró/frank kurzus 1,1-es szint körül stabilizálódhat, és ezt képesek lesznek elviselni az exportorientált vállalatok is. Az elemzők most attól tartanak, hogy a frank szárnyalása miatt Svájc tartós deflációba csúszik, vagyis az árak csökkenésével kell szembenézniük, ami recessziót is okozhat. Az ilyen ördögi körből pedig nagyon nehéz kitörni: Japán például másfél évtizede szenved emiatt.

Eveline Widmer-Schlumpf azt mondta, hogy a svájci gazdaság tud alkalmazkodni. – A svájci cégek sokkal jobb helyzetben vannak, mint mikor 2011-ben bevezették az árfolyamküszöböt – hangsúlyozta a miniszter. Három évvel ezelőtt a küszöb felállítása mentette meg Svájcot a gazdasági visszaeséstől és az árak jelentős csökkenésétől. Akkor az európai adósságválság miatt szárnyalt a menedékdevizának tekintett frank, és úgy tűnik, hogy azóta sem csorbult ez a szerepe.

Néhány elemző felvetette, hogy az SNB a váratlan döntésével a monetáris politika kiszámíthatóságát akarta rontani, amivel csorbíthatja a valuta menedékszerepét. Thomas Jordan svájci jegybankelnök pedig arról beszélt, hogy a pénzügyi piacok túlreagálták az árfolyamküszöb eltörlését. Egyelőre úgy tűnik, a frank nem akar gyengülni, napok óta paritás közelében mozog az euróval szemben, az SNB eszközei pedig egyre korlátozottabbak lehetnek az óriásira duzzadt mérleg miatt.

Bajban a lengyelek

Lengyelországban egyre súlyosabb problémákat okoz a svájci frank erősödése. Janusz Piechocinski gazdasági miniszter vasárnap este közölte, hogy a kormány tárgyalásokat folytat a bankokkal, és szükség esetén nagyobb mértékben támogatná a svájci frank árfolyamának megugrása miatt bajba került devizahiteleseket. Piechocinski a további fejleményektől tette függővé konkrét lépéseket, főleg attól, hogy a svájci frank árfolyama hosszabb ideig meghaladja-e 4 zlotyt (pénteken 4,25 zlotyn zárt). Elemzők arra számítanak, hogy a zloty erősödni fog erről a szintről, és sokak szerint még az is elképzelhető, hogy a 4-es szint alatt lesz a kurzus, ha gyengülni kezd a frank.




Magyarország sérülékenységének csökkentésére két mód van, a lakosságnál a devizahitelek kivezetése, az államadósságnál a devizarész mérséklése – tette hozzá a miniszter. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.